Сливиците и тяхното здраве са от съществено значение за поддържането на имунитета и предпазването от различни болести. Тези важни органи защитават човека от бактерии и вируси, които могат да стигнат до него при поглъщане или вдишване.

Възпаленията за сливиците за съжаление не са рядкост и могат да бъдат много неприятни,. Възпалението на сливиците се нарича тонзилит и има характерни симптоми при поява. В тази статия ще ви обясним повече за тонзилита, за симптомите, причините за появата му и какво лечение се предприема, като и как да се предпазите от появата му.

Какво представлява тонзилита

Тонзилитът представлява нарушение по сливиците, включващо възпалителни процеси и промени по повърхността им. Сливиците са разположени от двете страни в задната част на гърлото. Те са чифтен орган, благодарение на който се произвеждат клетки на имунната система. (подобно на другите органи на тази важна система).  Клетките, които произвеждат сливиците и другите имунни органи се наричат моноцити и те защитават от инфекции, възпаления и болести.

Инфекцията на сливиците настъпва, когато имунната защита отслабне и до сливиците достигнат бактерии и вируси и инфекции. Тогава настъпва тонзилит и сливиците стават твърди, червени, удебелени и с бели налепи по повърхността си.

Вирусите, инфекциите и бактериите се разпространява по въздушно-капков път и заразяването с тях може да стане много лесно, ако не се пазите.

Симптоми, причини и рискови фактори

Симптомите на възпалени сливици са забележими и лесно се разпознават. Най-честите симптоми на тонзилит са червени, подути сливици, възпалено гърло, бели или жълти петна по сливиците. Също така често се срещат и оплакания, като висока температура, трудно и болезнено преглъщане, увеличени или чувствителни лимфни възли на шията, лош дъх и главоболие. При малките деца, страдащи от възпалени сливици често се наблюдава и болка в стомаха и отказ от хранене.

Симптомите са подобни на тези, които има обикновената настинка, защото често именно настинката е причина за заболяването. Разликата със симптомите на настинка е, че при тонзилита са по-продължителни и с времето стават по-тежки, вместо да отминават.

Рискови фактор са общуването с болни хора, страдащи от вирусни инфекции, които както знаете се предават лесно. Споделяне на обща храна и прибори с такива хора и забравянето да се мият ръцете, след като сте посещавали обществени места също са фактори.

Малките деца и децата в училищна възраст са по-застрашени от развитието на тонзилит, защото имат по-изпъкнала тъкан на сливиците и по-често са изложени на вируси и бактерии (в детски градини, училища). С напредването на възрастта, тъканна на сливиците се свива и заразяването с инфекции става по-рядко.

Диагностика и лечение

За да се направи диагностика на тонзилита трябва да се свържете с лекар, специалист, който да ви назначи изследвания и лечение. Ако не знаете към какъв лекар да се обърнете, можете да се свържете с личния си лекар, който ще ви насочи към УНГ специалист, занимаваш се с тези състояния.

За поставяне на диагноза се взима гърлен секрет и кръвни проби, за да се докаже наличието на инфекция. Гърлен секрет се взима, чрез стерилен тампон, който лекарят втрива в гърлото, за да вземе проба от секрета. След това се изпраща в лаборатория за изследване, а резултати може да очаквате изключително бързо.

Кръвната проба също се извършва в лаборатория, а лекарят ви ще ви обясни какви да условията за нея. Резултатите се разбират чрез отчитане на промяна в различни кръвни клетки.

Лечението на тонзилита включва комбинирана терапия с нестероидни противовъзпалителни средства – парацетамол, аспирин и антибиотици. Могат да ви бъдат препоръчани инхалации, дренаж, капки за нос, а при по-тежките случи и често повтарящ се тонзилит  може да се стигне и до оперативна намеса за отстраняване на сливиците.

Как да се предпазите

Тонзилитът е неприятно състояние, което освен до дискомфорт, може да доведе и до редица усложнения. От него могат да възникнат вторични инфекции в средното ухо или синусите, да се получи състоянието тризмус - стягане в челюстите или да се образува абцес (събиране на гной) около сливиците.

По-сериозни усложнения, които могат се получат при хроничен тонзилит са ревматизъм, бъбречна патология и сърдечни заболявания. Затова е важно да познавате симптомите на заболяването и да потърсите навременна лекарска помощ при съмнения за тонзилит.

Освен да познавате симптоматика е хубаво да знаете как да се предпазите от възпаление на сливиците. Тъй като често тези възпаления се причиняват от вируси и бактерии, както вече ви споменахме. Най-сигурната превенция за заболяването е хигиената.

Спазването на добра лична хигиена е основно, за да се предпазите. Задължително е старателното миене на ръцете, след използване на тоалетни, хранене и посещение на обществени места. Също така избягвайте да споделяте храна, чаши, прибори и бутилки с други хора.

А ако имате дете и е болно от вирус или възпаление на сливиците, за да предпазите останалите в детската градина или в училището му от заразяване е важно да държите детето у дома докато не оздравее. Задължително се консултирайте с лекар и учете децата от малки за важността на миенето на ръцете, за да ги предпазите.