Цветята – пъстри, ароматни, красиви и обичани от всички. Те са толкава вълнуващи и уникални дарове от природата, а всяко цвете впечатлява с уникалната си форма, цвят и аромат. Всяка ве различно и неповторимо.

Цветята могат да се посядат в двор или в саксия у дома и да радват окото или да са под формата на пъстър букет в красива ваза. Всяка дама оценява красотата им и се вълнува от тях, затова са и станали толкова популярен подарък за жените. Цветята, които може да намерите са от традиционни до необикновени, екзотични цветя. Разнообразието им е огромно, а в тази статия ще ви запознаем малко повече с тяхната символика и ще ви разкажем за някои от най-красивите цвета на света.

Символика на цветята

Цветята, с красивите си цветове, чудни форми и уникални ухания имат важна роля в човешката култура и история. От древни времена чак до днес, те са обект на възхищение и повод за радост на хората от цял свят. Значението и символиката им са различни за различните времена и народи, а всяко цвете има собствено значение.

От древността цветята са свързвани с красотата и живота. Ярките им цветове и формите им символизират изобилието на природата. Техния растеж и увяхване ги свързва с живота и смъртта. Всяко цвете ни напомня за уникалността на света ни, разнообразието и индивидуалността.

Подаряването им пък изразява емоция, чувства и уважение. Много са поводите, на които могат да се подарят цветя, а всяко цвете носи своето уникално значение. Цветът на избрания букет също е важен, защото всеки цвят символизира нещо различно.

За древните римляни и гърци цветето върбинка е било свещена билка, а венецът от билката бил символ на брака и защитавал от уроки. В Иран за същото растение се смятало, че изпълнява желание, а в Рим, че било свързано с богинята Диана. Всяко цвете може да има различна символика в различни държави.

Символиката на едни от най-популярните цветя у нас е следната – розата е символ на вечна и искрена любов, ако е червена. Ако подарите бяла роза е символ на уважение и невинност, а розовата – на приятелство. Жълтите рози символизират ревност и е хубаво да ги избягвате, а сините – вярност.

Лалетата и минзухарите изразяват радост, макът – плодородие, а жасминът – щастие в брака. Това са малка част от символиката на популярните цвета, които са изключително красиви и предпочитани за подарък. Но освен тях сме ви подготвили повече информация за някои от най-красивите цветя на света.

Орхидея 

Орхидеите са цветя, разпространени по цял свят, без пустините на Антарктика. Те се намират в разнообразни цветове, изключително ярки и красиви. Името на тези изящни цветя идва от гръцката дума orchi, чието превод изобщо не е толкова изящен. Думата означаваща "тестис", а орхидеите са наречени така, заради формата на луковиците си.

Подаряването на орхидея на любим човек символизира любов и рядка красота. Често се подаряват на жени, за а покажат тяхната изисканост и това, че са женствени и красиви. А в Китай това цвете е символ за много деца.

Гарзания

Гарзанията е едно уникално красиво цвете, произхождащо от Южна
Африка. В Германия го наричат „златна монета“, заради това че съцветията му се отварят около обяд и то само в слънчеви дни. Съществуват разнообразни сортове и цветове и се използват за украса в паркове и градини.

Гарзанията символизира радост и щастие заради нейните ярки цветове и оптимистичното настроение, което носи. А също и на жизнерадостност и енергия, заради прекрасното настроение, което придава.

Далия

Далията е красиво, пъстро и елегантно цвете, което произхожда от Мексико. В Мексико далията е национален символ. Цветето вирее най-добре на места с непряка слънчева светлина. Според легенда испанския завоевател Ернандо Кортес е първият европеец, който през 1520 г. за първи път има възможност да се радва на пъстрите ѝ цветове. Днес цветето може да се срещне в почти всяка ботаническа градина в Испания.

Далията символизира вълнение, сила и възхищение, а вя някои култури символизира и семейно щастие. 

Дамско сърце

Дамското сърце, привлича с уникална си сърцевидна форма и красиви цветове. Цветовете му са бели, розови или червени с дълги дръжки подобни на грозде. То често се среща в дворовете и обикновено е в розов цвят.

Цветето има азиатски произход и е познато, като цветето на любовта, настъпващата пролет и хубавите емоции от нея.

Ирис

Ирисът е изключително красиво цвете, което се отличава с уникалната си форма и наситени цветове. Среща се в синьо, лилаво, жълто и бяло. Ирида или Ирис Проведено от гръцки означава „небесна дъга“.

Ирида в митологията била дъщеря бог Тавмант и океанидата Електра и сестра на харпиите. Ирида била прекрасна девойка с дългоцветни крила. Ирида е богинята на дъгата и вероятно и затова цветето е кръстено на нея.

Ирисът е символ на вярата, властта и за него се вярва, че пази от зли духове.

Това сам лака част от о най-красивите и вълнуващи цветя, дарени от природата. Всички те привличат с уникалните си цветове и форми, а всяко от тях носи своята история и символика.