Турция официално ще нанесе наказание на Facebook с нарастващи глоби и може да забави изключително много зареждането на платформата в страната. Причината е, че компанията има вероятност да пренебрегне новия закон за социалните мрежи в страната, който може да се ползва за ограничаване на несъгласието.

За това пишат повечето информационни агенции.

Представител на турските власти твърди категорично, че базираната в Калифорния компания не е дала официално твърдение на правителството дали ще назначи местен представител или не. Това е още една причина двете страни да не се разбират.

Но социалната мрежа ще се сблъска и с първоначална глоба от 10 млн. лири (1,3 млн. долара) на 2 ноември, ако не се съобрази с правилата на турската държава. Според експерти наказанието ще е такова, че глобите постоянно ще се увеличават.

Естествено, това ще стане ако от Фейсбук продължат да не се вслушват във властта, посочва още източник, пожелал да остане анонимен. Турският закон е абсолютно, непреклонно ясен по отношение на новите правила и правителството планира да гарантира, че компаниите ще ги спазват, допълва той.

По-рано тази седмица Financial Times писа в свой пост, че Facebook е казала на турските власти, че няма да се съобрази със законодателството, което влезе в сила миналата седмица. Те имат други планове и не мислят да удовлетворяват стремежът на турските власти да засилят контрола върху социалните мрежи, изисквайки компаниите да имат свой представител в Турция.

Освен това, от Турция изказаха намерения, че ще искат да запазват част от данните на местни сървъри. Тези мерки биха дали на правителството изключителна власт срещу критиците в страната.

Вече няма сайт, който да не се следи внимателно да е спиран достъпа до различни уебсайтове, включително до Twitter.

Facebook има около 37 млн. потребители в Турция. Компанията смята, че новият закон е прекалено ограничаващ, пише Financial Times.

Турското министерство на инфраструктурата, което е отговорно за прилагането на новите правила, отказва да коментира. Централата на Facebook в САЩ също не е пожелала да даде коментар.

Не е ясно дали други социални мрежи планират да се съобразят с изискванията.

Синът на Милен Цветков завладява социалните мрежи

Малкият Боян Цветков, който отскоро има и своя страница, наречена "Питай ме", публикува видео, от което става ясно, че е наследил от Милен не само физическите черти, а и чувството му за справедливост.

На видеото детето е нарамило торба, пълна с мляко, а Боян я носи до кутия в близост до училището му, предназначена за бедни и социално слаби деца.

"На нея пише: "Ако имаш - остави, ако нямаш - вземи. Ето там аз искам да сложа тези млекца.

Смятам, че свърших едно добро дело и ви пожелавам приятна вечер и приятен уикенд!", казва в краткото видео второкласникът, който е удивително копие на нелепо загиналия си баща.

Наследникът на Милен Цветков отскоро тръгна по стъпките му в екранното поприще. Благодарение на Даниел Петканов, който бе колега и приятел на баща му, Боян вече се изявява пред камера в онлайн рубриката "Питай ме".

Тя се излъчва в YouTube, Фейсбук и Инстаграм, и вече има хиляди почитатели. Както се подразбира от самото заглавие, в шоуто на Цветков-младши Петканов му задава въпроси на различни теми, а Боян отговаря, както и обратното.

Припомняме, че 8-годишният Боян загуби татко си навръх Великден, 19 април 2020 г. Тогава, докато е спряла на червен светофар, колата на Милен Цветков беше ударена и смачкана жестоко от фучащия с почти 100 км в час джип на 22-годишен дрогиран шофьор.

Водещият издъхва минути по-късно, малко преди линейката да стигне до "Пирогов".

ТикТок с проблеми и в Пакистан

Пакистан официално блокира китайското приложение за социално общуване TikTok с аргумента, че компанията не е спазила изцяло инструкциите да разработи ефективен механизъм за контрол на незаконното съдържание, съобщават информационните агенции Асошиейтед прес и БТА.

В изявление Пакистанската служба по телекомуникации (ПСТ) се посочва, че е предприела стъпката след като е получила оплаквания за "неморално и неприлично" съдържание на платформата за споделяне на видеоклипове.

От Службата заявяват още, че с оглед на оплакванията и естеството на съдържанието, което се публикува последователно в TikTok, на компанията е било отправено последно предупреждение и е дадено значително време за отговор и изпълнение на инструкциите и насоките. Само че TikTok "не успя да спази изцяло инструкциите на ПСТ", след което властите решиха да го забранят в Пакистан.

Малко след забраната приложението започна да показва празен екран без зареждане на текст или изображения.

Пакистан има адски близки отношения с Китай, което позволява на държавата да предприема малко по-радикални действия, за да подкрепи големия си партньор. Телекомуникационната служба оставя възможност за връщане на TikTok.

За това може да се съди по изявлението на пакистанските власти, че "е отворена към ангажимент" и ще преразгледа решението си, ако приложението разработи механизъм за по-премерено съдържание, което да се излъчва на територията на Пакистан.

Наблюдават се все повече и повече локални битки срещу социални медии от различен мащаб и естество.