Чували ли сте клиширания израз „При Бай Тошо беше по-добре“? А „Съсипаха я тази държава“? Може би сте ставали свидетели и на „Никога няма да се оправим“?

Тези изрази се превръщат във все по-популярни нарицателни за чувствата, които масовият средностатистически български гражданин таи в себе си по отношение на настоящето състояние в държавата.

От „Галъп Интернешънъл“ решават да проведат едно изключително интересно социологическо проучване, което цели да провери колко процента от българите одобряват този начин на мислене и резултатите са повече от любопитни.

Данните на социологическата агенция са резултат от проведено изследване „лице в лице“ сред 835 пълнолетни българи между 1 и 8 ноември.

Какво мисли българинът за „Бай Тошо“, Иван Костов и демокрацията

Един от най-актуалните въпроси, дори днес, продължава да бъде – По-добре ли беше животът по времето на Тодор Живков?

При „Бай Тошо“, както е популярната метонимия за името на Тодор Живков, животът е бил прекрасен, безгрижен и изпълнен с „имане“ за всички. Или поне така твърди една сериозна група от хора у нас, предимно онези, родени преди 80-те години на миналия век.

Е, сега знаем точно какъв процент от обществото ни са тези хора – 45%, според проучването на „Галъп“, се съгласяват с твърдението, че „При Тодор Живков беше по-добре“. 22% са на обратния полюс, докато 33% отговарят с „Не знам“.

Цели 71% от хората вярват, че „Преходът в България все още продължава“, докато 10% са на обратното мнение и за тях преходът е приключил. 19% от респондентите нямат мнение по въпроса.

С популярното клише „Съсипаха я тази държава“ се съгласяват цели 74% от анкетираните или 3 от всеки 4 българи. 16% от запитаните не смятат така, докато 10% са хората без мнение.

Популярната фраза „Костов е виновен“, зародила се по време на управлението на бившия седесарски министър-председател, днес все още е актуална, макар и с по-шеговита нотка. Съгласяващите се с това твърдение са близо 49%, докато противниците са 14% от анкетираните. 37% пък не заявяват твърдо мнение.

Твърдението, че „В България има мафия“ получава внушителните 80% одобрение, докато само 5% смятат, че това е лъжа. 15% от запитаните нямат мнение по въпроса.

Още един популярен израз у нас – „Никога няма да се оправим“ – също събира значима подкрепа, като 42% от респондентите са изразили съгласие, докато 36% смятат, че има перспектива у нас, въпреки негативните тенденции. 22% пък не са заели твърда позиция.

Друго популярно мнение у нас събира широка подкрепа – 75% от анкетираните са изразили съгласие, че „Манталитетът у нас е лош“. Само 16% не подкрепят това твърдение, а 9% са заявили, че нямат твърдо мнение.

Изразът „Демокрацията ни отне много“, с който лидерът на БСП Корнелия Нинова скандализира по време на предизборната кампания за парламентарните избори през пролетта на 2017 година, днес се ползва като осмиваща нападка срещу социалистите и техният опит да влеят нотка на носталгия сред избирателите си с цел да ги мобилизират за предстоящите тогава избори.

Днес този израз получава 54% одобрение от анкетираните, докато 30% не смятат, че демокрацията им е отнела нещо. 16% пък не споделят нито едно от двете мнения.

На въпроса дали „Всички са маскари“ 54% отговарят положително, докато 35% не се съгласяват, а 11% нямат твърдо мнение.

Сравнително малък процент – 32, смятат, че „Държавна сигурност е виновна“ за състоянието на държавата ни днес, докато 27% са против това твърдение. 41% пък нямат никакво мнение по темата.

Най-голяма подкрепа от всички зададени въпроси, обаче, получава твърдението, че „Преди доматите бяха истински“ – цели 84% от анкетираните се съгласяват с него. Само 3% вярват, че доматите от „едно време“ са същите като днешните, а 13% нямат мнение по този иначе екзистенциално важен за битието въпрос.

Млади срещу стари – как възрастта влияе на мненията

От „Галъп“ допълват, че в тази анкета възрастта играе ключова роля за отговорите на респондентите.

Докато по-възрастните традиционно одобряват „Бай Тошевото време“, твърдят, че демокрацията им е отнела много и са скептични, че някога ще се оправим, то по-младите са по-оптимистично настроените и смятат, че има бъдеще у нас, не са убедени дали „Костов е виновен“ и нямат твърдо мнение по отношение на управлението на Тодор Живков.

Интересен е и скептицизмът по някои теми, които обединяват голяма част от респондентите, независимо от политическите им виждания, възрастта и личностните убеждения – например твърдението, че у нас има мафия и че българският манталитет е лош, както и популярното „Съсипаха я тази държава“.