Администрацията на социалната мрежа Twitter закри за постоянно акаунта на президента Доналд Тръмп заради „риска от нови подстрекателства към насилие“, предадоха световните агенции.

В момента, достъпът до акаунта му, който имаше близо 90 млн. абонати, е абсолютно невъзможен. Социалната мрежа бе под натиск да предприеме тези действия срещу Тръмп след щурма на негови привърженици срещу сградата на Конгреса във Вашингтон в сряда, довела до човешки жертви и много ранени.

Първоначално, акаунтът на президента бе блокиран за 12 часа заради нарушения, след като той пусна в него видео с фалшиви обвинения за изборни измами и възхвали нападателите, нахлули в Капитолия. Администрацията на мрежата каза тогава, че в случай на нови нарушения ще го блокира за постоянно.

Решението за постоянна забрана на неговия акаунт е било взето след „щателно проучване на последните съобщения“ на американския лидер в контекста на събитията от тези дни. Според компанията туитовете на Тръмп в последно време представляват възхвала на насилието. Посочва се, че във и извън Twitter са започнали да циркулират планове за цитираме: „бъдещи въоръжени протести, включително и за втора атака срещу Капитолия и други сгради на Конгреса на САЩ на 17 януари 2021 г.“.

От Twitter посочват, че политиката на компанията дава възможност на световни лидери да се изказват публично, но че техните акаунти „не са изцяло над нашите правила“, и че те не могат да използват мрежата за подстрекателство към насилие.

По-рано тази седмица мрежата Facebook също обяви, че възнамерява да замрази профила на Тръмп най-малко до края на президентския му мандат, добавя Ройтерс. По-късно Twitter спря акаунта и на президентската кампания на Тръмп – заради нарушаване на правилата на мрежата

Twitter смята да предаде контрола над официалните акаунти на президента на САЩ и на Белия дом на демократа Джо Байдън, след като той положи клетва като следващия президент на страната на 20 януари.

Именно през тези акаунти Тръмп се опита да пусне свои туитове след блокирането на личната му страница, но те веднага бяха старателно отстранени от модераторите на социалната услуга.

После текстовете на тези туитове бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом.

„Както аз отдавна казвах, Twitter отива все по-далече и по-далече в ограничаването на свободата на словото и ето че днес служителите на Туитър, в координация с демократите и радикалните леви, премахнаха моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мен и вас да мълчим.“, написа Тръмп.

Президентът републиканец обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна на Twitter платформа, след като неговата бе блокирана.

Кой ще спаси ТикТок от кризата

Години преди Ванеса Папас да се превърне в публичното лице на TikTok, тя е интервюирана за водещ на автомобилно шоу в популярна продуцентска компания. Организацията помага на интернет личности да печелят пари. Интервюто, обаче не минава особено добре.

Първоначално, тя трябвало да бъде интервюирана за съвсем различна позиция в Next New Networks, която съблюдава развлекателните мрежи на платформата. Но вместо това продуцентът на шоуто я вкарва на кастинг за водещ на онлайн предаването.

Въпреки че се явява, Папас споделя, че е по-добра зад кадър.

„Мисля, че се провали на кастинга.“, споделя спомените си Фред Сайберт, който е съосновател на Next New Networks.

Той се среща с Папас, когато е гост-лектор в New School, където тя завършва магистърската си степен по медийни науки.

Папас, в крайна сметка, получава мястото, за което е отишла. Нейната работа в Next New Networks, която включва управление на разработката на съдържание и помагане на авторите на съдържание да натрупат последователи онлайн, ѝ проправя пътя към YouTube, която придобива компанията.

В края на 2018 г. Папас поема поста на генерален мениджър на американските операции на TikTok, пише CNN. След това, миналото лято, тя поема голям риск, като се съгласява да заеме роля, която изглежда като една от най-рисковите в технологичната индустрия по това време – да управлява TikTok.

Приложението за кратки видеа вече е станало особено популярно. То има 100 млн. потребители в САЩ, но все пак бъдещето му в страната е поставено под въпрос.

Папас и позицията ѝ във „войната“ на ТикТок с Китай

Само седмици преди Папас да приеме да стане временен глобален ръководител на TikTok, президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението – ход, свързан със засилващата се търговска война с Китай.

Става така, че Папас трябва успешно да управлява TikTok, докато се опитва да се справи със заплахите от администрацията на Тръмп. Потенциалната заплаха от продажба в резултат на тези заплахи, както и с дългия списък с конкуренти, които са готови да действат в момент, в който бъдещето на TikTok е несигурно, е напълно реална.

Ако това не е достатъчно, за да спре Папас, нека в рецептата влезе и краткото управление на предишния човек на този пост. Сблъсквайки се с нарастващите критики от регулаторите в САЩ, TikTok привлече директор – Кевин Майер, от една от най-емблематичните американски компании, Disney.

Той зае позицията на главен изпълнителен директор. Само три месеца по-късно, обаче напусна след заплахите на Тръмп за забрана на приложението. Като причина Майер посочи „политическата обстановка“, която се е „променила драстично“, сочи писмо, което той е изпратил до служителите и което е разгледано от CNN Business.