Samsung Electronics обяви, че производството в нейния завод за чипове в Остин, Тексас, се е върнало почти до нормалните си нива през миналата седмица, предават информационните агенции. Samsung и други производители на полупроводници, разполагащи със заводи в района, трябваше да затворят врати временно заради изключително лошото време в средата на февруари.

Силните снеговалежи станаха причина много домакинства да останат без ток, а ниските температури взеха жертви. Хиляди вътрешни полети в страната бяха отменени заради снежните бури, а редица бизнеси пострадаха значително. Samsung е отказала да коментира кога производството ѝ ще се нормализира изцяло.

Случилото се има сериозен ефект върху глобалната индустрия за производство на чипове, която вече се бори със сериозен дефицит, твърди представител на TrendForce. Чиповете на Qualcomm и Samsung представляват около 65% от месечното производство във въпросния завод на южнокорейския технологичен гигант, допълва TrendForce.

Очаква се проблемите да засегнат производството на смартфони по света в периода от април до юни тази година, като доведат до 5% спад на произведените бройки, оценява още компанията.

Междувременно стана ясно, че недостигът на полупроводници вече засяга не само автомобилната индустрия и тази за смартфоните, но ефектът му се усеща все повече и сред производителите на бяла техника.

Foxconn отбеляза сериозен спад

Foxconn, която е най-големият поддоставчик на електроника в световен мащаб, отчете по-ниска печалба за четвъртото тримесечие от очакваната въпреки силните продажби на iPhone 12 и свързаното с пандемията търсене на различни устройства, предава Ройтерс.

Тайванската фирма, сред чиито основни клиенти се нарежда Apple, отчете нетна печалба от 45,97 млрд. тайвански долара (1,61 млрд. щатски долара) за периода от октомври до декември.

Това представлява 4% спад спрямо година по-рано според изявлението на компанията. За сравнение средната прогноза на 11 анализатори, анкетирани от Refinitiv, беше за 50,89 млрд. тайвански долара.

Компанията отчете 15% ръст на приходите за четвъртото си тримесечие на годишна база. Това се дължи най-вече от над 15-те процента повишение на продажбите на потребителска електроника, в това число и смартфони, които представляват 63% от приходите за тримесечието, обяви Foxconn без да разкрива особено много подробности.

По-рано Foxconn заяви още, че очаква показателят да запише спад от 3% или да постигне лек ръст от 3% спрямо година по-рано.

Компанията обяви и това, че очаква приходите ѝ трябва да нараснат с около 10% през 2021 г., благодарение на „по-високите от очакваното“ продажби на смартфони, в това число на новия iPhone 12, както и на телекомуникационни устройства – тенденция, свързана с работата от вкъщи заради пандемията.

Цената на акциите на Foxconn скочи с близо 41% тази година. Днес тя приключи борсовия ден с 0,78% повишение в сравнение с 0,48% ръст на по-широкия пазар.

До какво води глобалният недоимък на чипове

Глобалният недостиг на чипове засегна дори и производствените линии на автомобилните компании и води до изчерпване на складовите наличности на производителите на различни устройства.

Сега оставя производителите на уреди за дома в позиция, в която не могат да отговорят на търсенето, твърди предизентът на Whirlpool в Китай, цитиран от информационната агенция Ройтерс.

Базираната в Съединените щати компания, която е една от най-големите в света за бяла техника, твърди, че доставките на чипове са се оказали с около 10% по-малко от поръчките през март, посочва Джейсън Ай пред Ройтерс в Шанхай.

„Това е перфектната буря“, коментира той на форума Appliance and World Electronics Expo.

„От една страна, ние трябва да задоволим търсенето на уреди на вътрешния ни пазар, но от друга, сме изправени пред бум на поръчките за износ. Що се отнася до чиповете, за тези от нас, които са в Китай, това беше неизбежно“, допълва Ай.

Въпреки че дефицитът на полупроводници засегна редица доставчици от наистина висок клас, какъвто е Qualcomm, той започна и остава най-тежък при зрелите технологии – например чиповете за управление на мощността, ползвани в автомобилите.

Недостигът, който започна сериозно през декември, беше причинен отчасти от факта, че производителите на коли погрешно изчислиха търсенето, а продажбите на смартфони и лаптопи нараснаха заради пандемията.

Това принуди автомобилните производители, включително General Motors, да намалят производството и увеличи производствените разходи на компании за смартфони като Xiaomi.

А когато всяка компания, ползваща чипове в продуктите си, започна да изкупува в паниката си, за да има запаси, недостигът се засили, достигайки не само до Whirlpool, но и до други производители на уреди.

Например, един китайски производител на бяла техника с над 26 хил. служители, трябваше да отложи премиерата на новата си готварска печка от висок клас с четири месеца, тъй като не можеше да достави достатъчно микроконтролери.

„Повечето от нашите продукти вече са оптимизирани за използване в умен дом, така че, разбира се, се нуждаем от много чипове.“, твърди Дан Йе, маркетинг директор на Robam.

По думите му компанията е открила как по-лесно да си доставя чипове от Китай, отколкото от чужбина, което я кара да преоцени бъдещите си доставки.