Турция призна, че Швеция и Финландия са предприели конкретни стъпки, за да отговорят на притесненията на Анкара относно кандидатурите им за присъединявате към НАТО и трите страни ще проведат още срещи, съобщи главният преговарящ на Швеция в процеса по присъединяване, цитиран от Ройтерс.

Проблемите, стоящи пред страните

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към НАТО, но са изправени пред неочаквани възражения от Турция, която твърди, че двете страни приемат членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за терористична организация от Анкара и западните ѝ съюзници.

„Виждаме, че Турция признава, че както Швеция, така и Финландия са предприели конкретни стъпки в това споразумение, а това е добър знак.“

коментира главният преговарящ Оскар Стенстрьом на пресконференция в централата на НАТО след възобновяването на тристранните разговори.

„Малка стъпка напред е, че разговорите бяха възобновени и се договорихме, че ще продължим да се срещаме, не мога да кажа точно кога“, допълни той.

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калън заяви, че предприетите стъпки от Швеция и Финландия да отговорят на притесненията на Анкара в областта на сигурността са положителни, но недостатъчни за ратифицирането от Турция на кандидатурите им за членство в НАТО.

„Отново подчертахме притесненията и очакванията на Турция в областта на сигурността. Стъпките, които трябва да бъдат предприети от страните, ще определят хода и скоростта на развитие на този въпрос“, допълни той.

Турция и прекратените преговори с Швеция

През януари Турция прекрати разговорите в рамките на тристранно споразумение, постигнато в Мадрид миналата година, което целеше да улесни процеса по присъединяване на Финландия и Швеция.

Непосредствената причина беше протест близо до турското посолство в Стокхолм, на който крайнодесен политик изгори копие на свещената за мюсюлманите книга, Корана.

Но Анкара последователно твърди, че Швеция конкретно не изпълнява своята част от мадридското споразумение.

Стенстрьом заяви, че Швеция е изпълнила своята част от сделката. В рамките на усилията си да успокои Турция, че приема сериозно опасенията ѝ относно членовете на ПКК правителството ще внесе нов антитерористичен законопроект в парламента тази седмица.

Новият законопроект, работата по който започна през 2017 г., след като камион се вряза в множество в Стокхолм, при което загинаха петима души, ще криминализира „участието в терористична организация“, съобщи правителството.