Най-малко трима души са били убити, а други трима са в критично състояние, след три стрелби през нощта в северни квартали на френския град Марсилия, където наркотрафикът е проблем, съобщи днес полицията, цитирана от Франс прес.

В резултат на насилието са пострадали още пет човека, но състоянието им не е критично според силите на реда.

С трите смъртни случая от снощи жертвите в Марсилия от началото на годината достигат 13, според преброяване на АФП. Агенцията свързва това насилие с наркотрафика в работническите квартали на втория по големина френски град, които са засегнати от бедност, безработица и дрога.

И тримата убити са мъже, на около двайсет години.

Масовите безредици във Франция продължиха през цялата нощ

Първата стрелба започнала около полунощ в 15-и район на града. Тя е последвана от втора, недалеч оттам, от другата страна на магистрала А7, в район, който също е една от горещите точки на наркотрафика, довели до няколко уреждания на сметки тази година, на фона на борби за територия.

При първата престрелка са отчетени първите два смъртни случая през нощта. При тези две престрелки бяха ранени и шестима души, един от които е в критично състояние.

Малко преди 1 ч. след полунощ във 2-ри район на Марсилия избухва трета стрелба. Една жертва, поразена от куршум, е обявена за мъртва, а други двама души са в критично състояние. От началото на 2023 г. в Марсилия вече се случиха няколко нападения с огнестрелно оръжие, като през март се наблюдава забележимо ускоряване.

По данни на прокуратурата 2022 г. е била особено смъртоносна за района на Буш дю Рон, с 32 жертви на убийства, свързани с банди, 28 от които – в Марсилия. Така е бил подобрен мрачният рекорд от 2016 г., когато прокуратурата е преброила 31 жертви на този вид престъпления в региона.

Бахмут е руска територия – сценарият нататък

Над администрацията на Бахмут е издигнато руско знаме, заяви основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Сега е 2 април, точно в 23:00 ч. Зад мен е сградата на градската администрация на Бахмут. Това е руското знаме - на Владлен Татарски, който загина в неделя при бомбен атентат в Санкт Петербург.

На това знаме пише "Ще те помним с добро". Юридически ние взехме Бахмут.", каза Пригожин, чиито думи са цитирани в канала на пресслужбата му в Телеграм.

Собственикът на "Вагнер" допълва, че командирите на частите на руските войски, които са превзели градската администрация и целия централен квартал, "ще носят и издигат знамена".

По думите на Пригожин в западните квартали на Бахмут все още има украински войски. Киев отрича градът да е завладян от руснаците.