Плажовете и хотелите по българското Черноморие вече се пълнят с туристи, а резервации има чак до средата на септември. От бранша очакват около 8 млн. туристи да почиват на брега на Черно море това лято. Това сподели директора на Института по анализи в туризма Румен Драганов.

Разбира се, в това число се включват голям брой чуждестранни туристи като оценката е за около 3,2 млн. Българите предпочели да почиват по българското Черноморие са около 5 млн.

Тези числа звучат обещаващо за туризма и всеки, който предлага услуги свързани с почивката на море може да се надява, че това лято ще е доходоносно.

Нека обаче погледнем през призмата на един турист, който цяла година е спестявал средства, за да може да изкара няколко дни лежейки на плажа, без да се притеснява дали бюджета ще му стигне или не.

Няма как да не зададем въпроса дали почивката на моретo е поскъпнала и как да подготвим бюджета си така, че да стигне за всичко.

По-скъпа ли е почивката на морето тази година

Миналата година, преди да започне летния сезон, беше отчетена доста голяма инфлация, което се отрази на цените по морските ни курорти. На прага на тазгодишния летен сезон нещата не са по-различни и от брашна съобщават за по-високи цени спрямо миналата година.

Увеличение в цените се наблюдава по хотелите, ресторантите и най-вече на плажа. За фрапантните цени на шезлонгите и чадърите в някои наши курорти се правят коментари всяка година, но следващия сезон те стават още по-високи.

Това ще се наблюдава и през лято 2023, а концесионерите на плажовете оправдават по-високите цени с исканите по-високи заплати от служителите.

По-високите цени на нощувките по хотелите се отразяват на продължителността на престоя. Много собственици на места за настанявате споделят, че с увеличаването на цените не намалява броя на резервациите, а тяхната продължителност.

Съвети за бюджетна почивка

Никой не иска да се лишава от няколко дни на плажа, колкото и да му струва това. Според броя на ранните записвания можем да заключим, че българинът държи на своята почивка, а високите цени, колкото и да са пречка, не могат да го откажат от няколко дни прекарани на морския бряг.

Със сигурност всяко семейство има установени правила, с които да спести някой лев по време на почивката. А ето и още няколко съвета, с които да прекарате една хубава и бюджетна ваканция на морето.

  • При възможност планирайте почивката си извън пика на сезона. Това са дните преди 15 юни и след 1 септември, когато хотелите не отчитат много резервации и са склонни да предложат по-ниски цени.
  • Разгледайте и сравнете различни места за настаняване. Понякога се наблюдава разлика в цените между настаняването по Северното и Южното Черноморие. Огромните хотелски комплекси не винаги са най-изгодния вариант. Наемът на къща за гости или апартамент може да е много по-достъпен.
  • Контролирайте разходите за храна. Цените по ресторантите се покачват с всеки един сезон, за сметка на качеството на храната. Обмислете варианти за настаняване, които ви позволяват сами да си приготвяте храната, а така може и да спестите някой лев.
  • Потърсете евтини развлечения в околността. Не е задължително семейните развлечения да погълнат голяма част от вашия бюджет. Използвайте въображението си и планирайте интересни семейни дейности, които не изискват да похарчите много.
  • Определете предварителен бюджет, след като проверите и запишете всички възможни разходи. Помислете от какво бихте се отказали, ако бюджета започне да ви притиска.