Sony Group е повела големия скок в продажбите на гейминг хардуер в Съединените щати през ноември – пореден сигнал за подобряване на доставките на PlayStation 5, пише Bloomberg.

Базираният в Токио развлекателен гигант е допринесъл за 45-процентния растеж на продажбите на гейминг хардуер в САЩ до 1,3 млрд. долара през ноември, твърдят от NPD Group.

В Япония конзолата на компанията сега може да бъде закупена с по-малко предварителни условия от търговците на дребно. Местният инструмент за проследяване на пазара Famitsu също е регистрирал ръст в продажбите на PS5.

„Силното хардуерно представяне през ноември се дължи основно на значителното увеличение на обемите на PlayStation 5 в сравнение с година по-рано.“, коментира анализаторът от NPD Мат Пискатела.

„PlayStation 5 е най-продаваната през ноември платформа както по брой, така и в долари, докато Nintendo Switch се класира на второ място и по двата показателя.“, посочва той.

В началото на ноември Sony заяви, че недостигът на конзолите PlayStation 5 намалява, тъй като свързаните с Covid логистични проблеми и дефицит на чипове вече не са толкова голям фактор. Компанията сглобява устройствата с по-бързи темпове, отколкото е планирала, и ще направи повече за празничния сезон, каза главният финансов директор Хироки Тотоки.

PS5 – ще се търси ли повече тази зима

Предлагането на PS5 хронично изостава от търсенето от пускането на конзолата на пазара преди две години, а едва сега наличността се нормализира.

Някои японски търговци на дребно вече обработват поръчки и продават конзолата, без да изискват специална кредитна карта.

Noah Shop, един от най-големите дистрибутори на електроника в страната, намали сумата за PS5 модели втора употреба до 72 хил. йени (526 долара). Цената на дребно за конзолата започва от 49 478 йени в Япония при закупуване на нова.

Пекин ще субсидира производството на чипове

Китай работи по пакет за подкрепа на стойност над 1 трлн. юана (143 млрд. долара) за индустрията си за чипове, твърдят трима източници на Ройтерс.

Това е голяма стъпка към засилването на независимостта на страната, що се касае до полупроводниците и изследователската дейност, допълват източниците.

Пекин планира да въведе един от най-големите си пакети за фискални стимули за пет години главно като субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и изследователски дейности у дома, твърдят източниците.

Планът може да бъде въведен още през първото тримесечие на следващата година, посочват двама от източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират пред медиите.