Усилията на Илон Мъск да прекрати сделката си за закупуване на Twitter Inc. доведе до срив на цената на акциите на компанията за социални медии, тъй като инвеститорите се подготвят за една евентуална неприятна съдебна битка.

Акциите на Twitter поевтиняха с 4,16 долара, или 11,3%, до 32,65 долара, което е най-голямото им еднодневно поевтиняване от повече от два месеца. Книжата на Twitter бяха най-лошо представящите се в индекса S&P 500 в понеделник.

Този ход последва подадените от страна на Мъск пред регулаторите в петък документи, че иска да се откаже от сделката си за закупуване на Twitter за 44 млрд. долара и да я свали от борсата, като заяви, че компанията не е предоставила информацията, от която се нуждае, за да оцени разпространението на фалшиви или спам акаунти.

Движението на платформата по борсите

Акциите на Twitter се търгуват с около 40% под цената от 54,20 долара за акция, на която Мъск се съгласи да купи компанията през април, отбелязвайки зашеметяващ обрат за очакваната най-шумна сделка на годината.

Книжата се търгуват и под нивото от началото на април, преди Мъск да придобие изненадващо 9% дял в компанията, с което официално даде старт на опита си за поглъщане.

Офертата на Мъск за закупуване на Twitter предизвика лудо поскъпване на акциите както на Tesla Inc., така и на компанията за социални медии в момент, когато акциите по целия свят поевтиняваха. Мъск е главен изпълнителен директор на производителя на електромобили и продаде част от акциите си в Tesla тази година, след като се съгласи да купи Twitter.

Мъск и инвеститорите

Първоначално новината за придобиването предизвика голяма активност при акциите и опциите на Twitter, след като много индивидуални инвеститори се включиха на пазара. Покупките на акции на Twitter от индивидуални инвеститори нараснаха до около 11 пъти над средната месечна стойност от 2020 г. насам през април, когато  Мъск първоначално отправи оферта за компанията.

Оттогава акциите и на двете компании изпаднаха в по-дълбок спад. От обявяването на сделката акциите на Tesla и Twitter са се сринали съответно с около 30% и 37% в сравнение с около 10% спад за S&P 500.

Опасенията за инфлация и потенциалната рецесия на хоризонта повлякоха акциите рязко надолу и особено силно наказаха акциите на технологичните компании.

Фокусираният върху технологиите индекс Nasdaq Composite се е понижил с 27% за годината, тъй като инвеститорите започнаха да се отказват както от акциите на технологичните гиганти, така и от нерентабилните компании на растежа. Twitter също така е изправен пред влошаващи се перспективи за цифровата реклама и едва миналата седмица съкрати 30% от екипа си за набиране на персонал.