Дигиталните очила на Apple ще бъдат толкова мощни, колкото компютрите ѝ Mac, и ще се появят на пазара в края на 2022 г., коментира анализаторът от TFI Asset Management Мин-Чи Куо, цитиран от CNBC.

Куо е известен с това, че прогнозира с изключителна точност продуктовите премиери на Apple благодарение на връзките си с веригата на доставките на компанията. Куо твърди, че огромна изчислителна мощ ще помогне на очилата да се откроят от конкуренцията, тъй като ще се справят със сериозни задачи без връзка със смартфон или компютър.

Според предишна непотвърдена информация очилата ще се нуждаят от връзка с iPhone, за да работят. Най-новата информация обаче вероятно е свързана с факта, че Apple разработва собствени процесори за компютрите Mac.

М1, приложим за очилата – наистина ли

Тези чипове, които Apple нарича M1, работят по-добре от процесорите на Intel, които Apple по-рано ползваше, като освен това пазят живота на батерията. Тази есен Apple пусна най-новата и най-мощна версия на процесора M1 – М1 Pro и M1 Max, в новия MacBook Pro. Куо твърди, че очилата също така ще използват процесор, базиран на M1.

И все пак според Куо Apple ще препозиционира очилата като аксесоар за iPhone, а не като нещо, което би заменило смартфона. Този продукт ще пасне добре на стратегията на Apple за продажба на носими аксесоари като AirPods и Apple Watch, които са свързани с основния ѝ продукт – iPhone.

Очилата на Apple ще използват добавена реалност. Компанията поддържа тази технология в iPhone от няколко години, но дигиталните очила имат потенциала да покажат много повече възможности за приложението ѝ.

Цената на акциите на Apple се понижи с повече от 2% в петък предвид по-широките разпродажби, на които станахме свидетели.

Съд в Москва глоби Google

Московски съд глоби Google 3 млн. рубли (400 386 долара) за това, че не е изтрила съдържание, което властите определят като незаконно. Това е част от по-големия спор между Русия и американския технологичен гигант, предава Ройтерс.

През октомври Русия заплаши да глоби Google дял от приходите ѝ в Русия, защото не успява да изтрие забраненото съдържание в търсачката си и YouTube – най-силният ход до момента, чрез който Москва се опитва да обуздае чуждестранните технологични фирми.

Миналия месец Google заяви, че е платила глоби за повече от 32 млн. рубли. Сега компанията не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Русия наложи няколко малки глоби на американски технологични компании тази година. Държавният комуникационен регулатор Роскомнадзор забави зареждането на Twitter в страната от март и каза пред Ройтерс, че няма да вдигне тези ограничения докато цялото незаконно съдържание.

Twitter е забавена заради публикации, включващи детска порнография, информация за злоупотреба с наркотични вещества и призиви за самоубийство сред деца, твърди Роскомнадзор.

Twitter, която не е отговорила на запитването за коментар на Ройтерс, отрича да допуска подобно поведение в нейната платформа. Компанията твърди, че има политика на нулева толерантност към подобни теми.