Населението на планетата постоянно се увеличава. Дори и ние българите да не допринасяме за това, има държави, чието население расте с бързи темпове. Не е учудващо, че някои от градовете в тези държави заемат челните позиции в класациите за най-населени градове в света.

Може би някои за някои от вас живота в най-големите български градове е прекалено натоварен. Представете си какво би било ако живеете в 10,20 или 35 милионен мегаполис.

Населението на най-големите градове в света е комбинация от раси, националности, хора с различен произход и цел. Всеки един от посочените по-долу градове има своя автентичен облик и предлага на жителите си определен начин на живот. В някои градове преобладават предимствата, а в други огромното население може да е предпоставка за проблеми.

Независимо дали мечтаете да живеете в мегаполис или не е хубаво да знаете кои са най-големите градове по население в света.

Токио, Япония

Столицата на Япония заема първо място в класацията на най-големите градове по население в света няколко десетилетия подред. В периода между 1960 и 1970 година населението на японската столица нараства със значителни темпове в резултат на икономическия подем и урбанизацията на Япония.

Днес градът е познат в много издания, които проследяват урбанизацията в световен мащаб като „безкрайният град“. Данните от последното преброяване през 2022 година показват, че населението на Токио е над 40 милиона души.

Мегаполисът е дом на повече хора от населението на Полша, Австралия и Канада. Токио е център на технологичен, културен и финансов прогрес и е известен със своя оживен нощен живот.

Делхи, Индия

Втората позиция на Делхи не би трябвало да ви учудва, ако следите с какви темпове се увеличава населението на Индия. През април 2023 Индия задмина Китай по брой население и вече е държавата с най-много жители.

Столицата на страната Делхи е дом на над 30 милиона души, което прави града и един от най-гъсто населените градове на планетата. Като столица, Делхи има функциите на политически, културен и икономически център на Индия.

Въпреки че в сравнение с живота в други индийски градове, столицата може да предложи по-добър стандарт, някои региони в града остават доста слабо развити.

Шанхай, Китай

Най-големият град във вече втората най-населена държава не е столицата Пекин, а древния Шанхай. Той е основен финансов и търговски център и е известен със своята емблематична архитектура.

Населението на Шанхай е около 27 милиона души според последното преброяване. Градът успява да заеме първо място в друга класация със своята най-дълга линия на метрото в света. Шанхай играе важна роля в световната икономика и успява да привлече много чужденци, които искат да се докоснат до китайската култура.

Сао Пауло, Бразилия

Освен най-населен град в Бразилия, Сао Пауло е и градът с най-голям брой население в цялото Южно кълбо. В него живеят около 22 милиона души от всякакви националности и етноси, Градът е известен със своето многообразие от граждани от корени от различни държави, което се дължи на голямата емигрантска вълна към Бразилия след края на Втората световна война.

Сао Пауло привлича вниманието и на огромен брой студенти от цяла Южна Америка. Градът е студентски център и предлага изключително много възможности за развитие. А където има много студенти знаем, че има и бурен нощен живот.

Мексико Сити, Мексико

Преди Токио да стане най-населеният град в света, Мексико Сити дълго заемаше челната позиция в тази класация. Днес столицата на Мексико е най-многолюдният град в цяла Северна Америка с население от 21 милиона души.

Градът привлича вниманието със своята богата история и интересна култура. Мексиканската столица предлага все по-добър стандарт на живот, но на лице са много проблеми свързани със сигурността в някои райони от града.

Не на последно място, Мексико Сити е и градът с най-многобройно испаноговорящо население в света.

Мумбай, Индия

Разбира се, че най-населената държава в света ще има повече от един представители в класацията с най-големите градове по население на планетата. Мумбай е известен също и със старото си име Бомбай е и един от най-важните градове за икономиката на страната. Той е познат още и като Боливуд, поради развитието на филмовата индустрия в града.

Градът е дом на около 20 милиона души, които са го избрали заради процъфтяващата икономика и модерната архитектура. Със сигурност Мумбай ще промени представите ви как изглеждат индийските градове.

Дака, Бангладеш

Въпреки малката си територия Бангладеш е сред 10 най-населени държави в света. Това автоматично класира столицата на страната Дака, като един от най-многолюдните градове. Населението на Дака расте с бързи темпове и се очаква в близките години града да се качи с няколко позиции в класацията.

По последни данни населението на столицата на Бангладеш надхвърля 16 милиона души, което в много по-вече от това на някои европейски държави. Градът е финансов център на Бангладеш, което стимулира икономиката му. Въпреки това почти половината от домакинствата в столицата живеят под прага на бедността. 

Истанбул, Турция

Градът, който има ролята на мост между изтока и запада е един от най-красивите на планетата. Дори и да не е столица на Турция, Истанбул със сигурност е най-известният и най-гъсто населеният град в страната.

С население от около 16 милиона души, Истанбул е най-многолюдният град в Европа, въпреки че половината от мегаполиса се намира на другия бряг на Босфора – в Азия. Истанбул пленява сърцата на много хора с богатата си история, впечатляваща архитектура и разнообразна кулинарна сцена.

Карачи, Пакистан

Пакистан влиза в класацията на топ най-населени страни в света. Столицата на страната има население от около 14 милиона души, което я прави сред най-многолюдните градове на планетата. Населението на града расте постоянно и се очаква до 2030 година да достигне до над 20 милиона души.

Благоприятното местоположение на пакистанската столица е причината града да нараства с всяка изминала година. Карачи се намира на брега на Арабско море и е най-големия пристанищен град не само за Пакистан, но и за съседните държави.

Карачи е наричан „Градът на светлините“. Въпреки че е един от най-добре развитите градове в района, пакистанската столица не веднъж е определяна като един от най-лошите градове за живеене в света.

Москва, Русия

Руската столица впечатлява със своя автентичен облик на съчетание между модерен мегаполис и старинна архитектура. Москва е не само столица на най-голямата държава по площ в света, но и икономически, политически и финансов център на Русия.

Граждани от цялата държава избират Москва за свой дом, защото града предлага много по-висок стандарт на живот и възможности за работа и образование в сравнение с други руски градове. Москва е оживен мегаполис с над 12 милиона души население. Градът постоянно се разраства и също заема челна позиция на в класацията на населените места с най-голяма площ.

За някои от читателите може би е трудно да си представят, че населението в градовете в тази класация надхвърлят най-малко два пъти жителите на България. Животът е градовете, които разгледахме се различава изключително много един от друг. Това показва, че светът е едно цветно място, а главни виновници за това са обитателите му.