Тази акция на бойкот се подкрепя от влиятелни американски правозащитни организации. Базираната в Нидерландия и Великобритания корпорация "Юнилевър", сред по-известните марки на която са Lipton, Rexona, Dove, Omo, Knorr, Domestos, Cif, Rama, Becel, Flora и ALGIDA, обясни, че прибягва до бойкота заради речта на омраза.

"Юнилевър" посочи още, че поляризираната атмосфера в САЩ преди изборите през ноември възлага на производителите отговорност да действат.

Какво се случи след това

В резултат на тези масови действия, акциите на "Фейсбук" и "Туитър" спаднаха приблизително с около 7%. "Фейсбук" не отговори на искане за коментар и не даде такъв веднага.

Съгласно класацията на милиардерите на Блумбърг, общата стойност на активите на собственика на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е спаднала със 7.21 млрд. долара и сега е 82.3 млрд. Така генералният директор на френската група компании Бернар Арно измести предприемача от мястото му в първата тройка на милиардерите.

В нея влизат още ръководителят на корпорацията "Амазон" Джеф Безос и един от основателите на корпорацията "Майкрософт" - Бил Гейтс.

През това време във „Фейсбук“ текат промени

През изминалата година Марк Зукърбърг заяви публично намеренията си да обедини някои от системите на Facebook, Instagram и WhatsApp. Чрез това би било възможно да се постигне адски добра съвместимост между социалните платформи.

Нещо повече – представете си как си комуникирате през Facebook с потребител, който има само WhatsApp, например.

В това време, разработчикът Алесандро Палуци сподели екранни снимки от телефона си, от които ясно може да се разбере, че в Instagram ще се препоръчва изтеглянето на приложението Messenger. Освен това се планира и отделно свързване между WhatsApp и Messenger.

Доказателство за новата междуплатформена интеграция е създаването на таблици в локални бази от данни, които ще управляват съобщения и услуги за свързване с потребители на WhatsApp. По този начин Facebook ще може да открие дали даден контакт от WhatsApp е блокиран, както и да разполага с детайлите за чата, но без конкретното му съдържание, уверяват от корпорацията.