Корейският уеб портал „KoreaBoo“, специализиран в новини и съдържание за „K-Pop“, сериозно разкритикува българското телевизионно предаване „Като две капки вода“ заради едно от последните изпълнения в шоуто.

Става въпрос за имитацията на Дара на корейския изпълнител Пак Джи-мин, част от K-Pop групата „BTS“.

Според „KoreaBoo“, позовавайки се на постове в социалната мрежа „Туитър“, основният проблем се корени в държанието на водещите на предаването – Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека.

Недоволни фенове, прикачвайки клипове от изпълнението, посочват „неуместните“ коментари относно „K-Pop“ културата, Южна Корея, както и критикуването на повечето корейски изпълнители, определяйки ги като „женствени“.

Расизъм и ксенофобия

Сайтът се връща и в предишни сезони на шоуто, твърдейки, че това не е първият път, в който се отправят расистки и ксенофобски коментари.

Акцентът пада върху шести сезон на предаването и по-конкретно изпълнението на Гери-Никол, която в един от епизодите влиза в ролята на южнокорейския изпълнител „Psy“.

„KoreaBoo“ отправя обвинения, че във въпросния епизод отново са направени неуместни коментари и дори подигравки към „Psy“ и Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун е изобразен в колаж.

Част от критиките са насочени и към редицата превъплъщения на популярни цветнокожи изпълнители, които през годините сме виждали в „Като две капки вода“.

Според един потребител в социалната мрежа „Туитър“ българите „имат нулева образованост относно сериозния проблем с „blackface“* и културната апроприация като цяло. Понякога имитацията на цветнокожи се прави повече от веднъж на епизод“.

Прикачени са и редица снимки на изпълнители в шоуто в ролята на цветнокожи популярни личности.

Феновете на BTS с протестна нота

Феновете на южнокорейската група „BTS“ са решили да не оставят нещата така и събират подписи, за да изпратят имейл на „Big Hit Entertainmet“, компанията, която продуцира „BTS“, относно расистките коментари в предаването.

Материалът в „KoreaBoo“ завършва със следния призив: „Надяваме се, че феновете могат да разнищят този казус и да спрат шоуто от по-нататъшно расистко и ксенофобско предаване по отношение на другите раси“.

 

*Blackface“ е термин определящ грима, използван от нецветнокож изпълнител, имитиращ ролята на цветнокож. Подобна роля често се играе с комедийна или музикална насоченост и се счита за обидна, бел. ред.