Кибератака срещу държава членка на НАТО може да задейства член 5 – клаузата на алианса за колективна отбрана. Това коментира служител на организацията заради опасенията, че хаосът в киберпространството около инвазията на Русия в Украйна може да се прехвърли в други територии.

Военният алианс от години декларира, че сериозна кибератака може да задейства клаузата, но такъв сценарий досега е бил до голяма степен хипотетичен.

„Съюзниците посочват, че въздействието на значителни злонамерени кумулативни кибердейности може при определени обстоятелства да се счита за въоръжена атака“, казва служителят пред информационната агенция.

„Няма да спекулираме колко сериозна би трябвало да бъде една кибератака, за да предизвика колективен отговор. Всеки отговор може да включва дипломатически и икономически санкции, кибермерки и конвенционални сили, в зависимост от естеството на атаката“, пояснява източникът на агенцията.

Дали дадена кибератака отговаря на прага – да е достатъчно голяма, за да задейства член 5, ще е „политическо решение, което съюзниците от НАТО трябва да вземат“, допълва източникът.

НАТО предупреждават за международна опасност онлайн

Великобритания и САЩ предупреждават за кибератаки срещу Украйна, които могат да имат международни последици, ако например злонамереният софтуер, предназначен за насочване към мрежи в Украйна, започне да се разпространява другаде.

Сред експертите по киберсигурност има загриженост, че Русия може да се обедини с някои от хакерските групи и хора, които пускат зловреден софтуер.

Председателят на комисията по разузнаването на Сената на САЩ Марк Уорнър казва, че няма ясни насоки как НАТО трябва да реагира, ако се случи подобна атака. „Това са неща, които се обсъждат хипотетично от десетилетие, но тъй като не сме стигнали до някакво универсално заключение за това какви трябва да бъдат тези стандарти, ние се намираме в много сива зона“, допълва той.

Има ли НАТО червени линии в онлайн пространството

Уорнър представя и хипотетична атака, която засяга Полша, членка на НАТО, като предизвиква прекъсвания на електрозахранването. Това би спряло светофари например, като може да причини фатални пътни инциденти, а може да доведе и до смъртни случаи в болници.

Според него НАТО не е изяснило червените линии в кибернетичното пространство. Той допълва, че подобна мащабна атака би била още по-опасна, след като президентът на Русия Владимир Путин повиши готовността за ядрените оръжия.