Обичаната от много, най-известната напитка в света, винаги е носила радост и бодрост.

Кафето е всичко онова, което повечето искат в началото на своя ден. Възможно ли е обаче да лекуваме коронавирус с кафе?

Още сред първите мерки срещу заразата беше и тази със затварянето на кафенета, сладкарници, ресторанти и като цяло всички онези места, събиращи множество хора.

Някои квартални магазинчета за стоки от първа необходимост останаха в играта. Излязоха списъци дори за това кои стоки се зачитат като жизнено необходими.

Ако сред тях не е кафето, то накъде отива светът? Знам, че в момента много от вас, драги читатели, се съгласяват с мен, докато други смръщват вежди и се чудят каква ще е поредната лудост, която ми е хрумнала.

Отговарям веднага – кафето е темата днес! На какво е способно то? Може ли да ни лекува? Ще разгледам психологическите и физическите приноси на кафето за нашия организъм.

Какво ни носи кафето в психологически аспект?

Чудотворното кафе прави онова, което дори шоколадът не може. Сега, няма как да се говори за психология без да намесим и малко наука.

Първо, ще поговорим за аденозин. Това вещество го мразим. То е нещото, което ни кара да се чувстваме изморени.

Зависимостта е такава, че колкото повече аденозин складира мозъкът, толкова по-отпаднали и изморени се чувстваме.

Съдържанието на аденозин намалява, когато спим и постепенно се ободряваме докато се събудим. Когато станем сутрин, имаме малка наличност от омразното вещество.

С течение на деня обаче, аденозинът се увеличава дали от работа, дали от стрес или друга активност, и до вечерта ние се чувстваме отново изморени.

Според проучвания, аденозинът се свързва с рецептори в мозъка и така се осъществява забавяне на мозъчната активност. Оказва се, че има спасение и за най-аденозинираните хора!

Кофеинът, съдържащ се в кафето, е вещество, което е изключително близко по строеж с аденозина.

Веществата от кафето стигат до мозъка чрез кръвта и там кофеинът се бори за същите тези рецептори.

След като се закрепи за тях, място за друго в мозъчните рецептори няма и така се потиска сънливото и успокоително действие на аденозина.

Сега възкликвате: „Хайде, супер! Четири двойни кафета на ден и всичко е точно!“ Да, ама не е точно така.

Уловката е в това, че колкото повече кофеин приемаме, толкова повече мозъчни рецептори се създават, за да поеме цялата секреция на аденозин.

Тук ситуацията се получава така, че се обръщате срещу собствения си мозък. Изходът от тази война води до повече кафе, за да се запълнят още повече рецептори.

Накрая, бъдете готови за това, че ако изпуснете да изпиете една от дневните си чаши кафе, то вие ще се чувствате страшно сънливи.

Кафе = кокаин?

Нужно ли е да се съгласяваме с това, че ни наричат кафемани? Да, доказано е, че кафето води до някаква форма на пристрастяване. Действието на кофеина е близко до това на незаконното вещество кокаин.

Общото между двете вещества е това, че активират секрецията на адреналин – хормонът на „Битката или бягството“. Все пак сме животни по своята същност.

Кофеинът и кокаинът карат и нивата на допамин да скочат неколкократно. Освен всичко останало, повече допамин = повече щастие.

Спокойно, не се притеснявайте, няма да забранят кафето. Естествено, както можем да се досетим самият ефект при кофеина е в пъти по-слаб заради липсата на други психотропни вещества.

Единственият проблем, който създава кафето, това е пристрастяването. Само човек, опитал се да спре напитката, познава размерите на воля, които трябва да се вложат в тази битка.

Физически принос на кафето

Стига наука! Скучно беше, знам. В тази част на статията, ще поговорим за физическите плюсове, до които ще ни доведе кафето.

Тайната е в усмивката. То ще ви помогне по-лесно да покажете без съмнение красивата усмивка, която имате.

Знам, че няма кой толкова да ви гледа докато сте си вкъщи, но нищо не пречи да тренирате за след време. Все пак в един хубав момент всичко това ще свърши.

Как ще ни помогне кафето в карантината?

Може би вече не е толкова трудно да се досетите как кафето ще ви избави от мъките, които носи изолацията.

Във времена на умишлено социално дистанциране, най-полезният метод след тренировките в домашни условия, се оказва кафето.

Пийте по две кафета с нормална дължина преди и по едно-две след обяд, за да обхванете целия ден. Това със сигурност ще ви помогне да сте много по-бодри в ежедневието си.

Щастието, причинено от любимата напитка, би ви донесло и спокойствие през дните, в които неприятни вести и напрежение ни затварят между четири стени вкъщи.

Навън и без това няма къде толкова да ходите, затова направете няколко седмици кафена терапия в дома си.

„Детето ми ти чете материалите! Ти адекватен ли си?“

Извинявам се на всички майки, които се опитват да обяснят на децата си, че кафето не е полезно, защото е горчиво.

Знам, че с някои от текстовете провалям цял един възпитателен процес, но простете.

Явно е, че и вие не пиете достатъчно кафе щом реагирате толкова остро на моите съвети за това как да сте по-щастливи докато сте си вкъщи.

Бъдете сигурни, че няма да навреди на рожбите ви онова, което ще им донесе кафето. На ваша отговорност оставям дали напитката е подходяща за годините им.

Кафемани, бъдете щастливци! Щастливци, бъдете кафемани!