Въздействието на цветовете върху психиката на човека и разбиранията на това с какво се свързва даден цвят се корени още от древността. Още древните египтяни древните гърци, вярвали, че различните цветове имат различно значение и ги използвали в религиозни и медицински практики. Но не само тези народи вярвали, че различните цветове носят различна сила и енергия, това разбиране е възприемано от множество цивилизации.

Древногръцкият философ Аристотел и римският учен Плиний Стари са писали за цветовете и тяхното значение, а концепцията за въздействието на цветове върху психиката и емоциите на хората, е разработена от Йохан Волфганг фон Гьоте. Той вярвал, че тъмните цветове се свързват с чувство на спокойствие и релаксация, докато светлите – с психическа и физическа възбуда.

В тази статия ще ви дадем повече информация за това какво са цветовете, как се приемат различните цветове и как въздействат на хората и усещанията им.

Какво представляват цветовете

Цветовете представляват субективно възприятие на видимата светлина от човешкия мозък, която възприемаме чрез нашите очи. Цветовете влияят на фоточувствителните рецептури на ретината на очите, а тези рецептори изпращат сигнали към мозъка, който възприема цвета Така в човешкото съзнание се образува интерпретация на цветовете, в резултат на обработката на сигналите, изпращани от светочувствителните очни клетки.

Хората за разлика от животните могат да различават широк спектър цветове и нюанси и в различните култури в времето са се създали вярвания за значението и символиката на различните цветове. Цветовете също така провокират и определени усещания и емоции, доказано е, че влияят на психиката на хората и дори на кръвното налягане. Доказано е, че кръвното повишава от цветовете жълто и червено и понижава от синьото.

А различните цветове се свързва с определени асоциации, които са общи за всички. Разбиранията ни за топли и студени цветове, весели и мрачни са сходни за повечето култури, а всеки цвят може да окаже както положително, така и отрицателно въздействие върху човека.

Какво е значението на различните цветове

Изучаването на запознаването със сложната психология на цветовете е изключително интересно за мнозина, въздействието на цветовете върху човешката психика и емоции е доказано и познанието как и с какво с асоциира даден цвят може да е много полезно за редица аспекти от живота ви. Важното е да знаете с какво се свързват различните цветове, защото това може да ви помогне при избор на подходящо облекло за различни поводи, правене на първо впечатление или интериора у дома.

Червеният цвят например се свързва с енергия, страст, сексуалност и любов, но символизира и опасност. Той се използва за привличане на внимание и стимулира адреналина и физическата енергия, а също е познат и като цвят на великолепието и пролятата кръв в Християнството.

Синият цвят пък е символ на спокойствие и доверие, има успокояващ ефект, тъй като е свързан с водата и небето, а в корпоративните се свърза с надеждност и професионализъм. Зеленият цвят също успокоява и се свързва с природата, финансовото благополучие и стабилността.

Жълтият цвят пък носи радост и оптимизъм и се използва за създаване на позитивно настроение, а белият символизира невинност и безопасност. Черният цвят се свързва  с мистерия и любопитство, а черните дрехи пък означават вид недостиг в живота. Лилавото е цветът на кралете, свързан с властта, лукса и мистиката. То символизира  богатство и мъдрост, а психологическото му действие е да стимулира въображението и креативността.

Въпреки, че това бяха някои от основните цветове, имайте предвид, че всеки цвят играе важна роля в човешкия живот и носи определена символика и настроение. Цветовете и значението, което носят се употребява в различни области като маркетинг, дизайн, психология и изкуство. Но независимо дали става въпрос за избор на дрехи, декорация на интериора или създаване на рекламна кампания, съзнателното използване на цветовете може значително да подобри комуникацията и възприятието.