Често ли се чувствате тревожни, раздразнени или нещастни? Ако отговорът на тези въпроси е "да", може би вече сте се запитвали поне веднъж дали сте невротик.

Терминът "невротик" често се използва в разговорната реч, но какво всъщност означава от психологическа гледна точка?

На следващите редове ще разгледаме невротизма в малко по-голяма дълбочина и ще поговорим за това как психолозите определят дали даден човек е невротик.

Освен това, ще поговорим как това състояние влияе на здравето и какви стъпки можем да предприемем, за да подобрим състоянието си.

Какво е невротизъм

Преди всичко трябва да започнем от там, че невротизмът не е един от петте основни личностни типове, а е личностно разстройство, което може да се прояви при всеки един от личностните типове.

Невротизмът се характеризира с тенденцията към негативни емоции като тревожност, гняв, вина и депресия.

Хората с високи нива на невротизъм често са по-чувствителни към стрес и са склонни да възприемат обикновени ситуации като заплашителни или обезпокоителни.

В зависимост дали човекът е по природа повече холери, сангвиник, флегматик или меланхолик, невротизмът може да се прояви под най-различни форми.

Как психолозите определят дали даден човек е невротик

Психолозите използват различни методи и инструменти, за да оценят нивото на невротизъм в даден човек.

Най-често използваният инструмент е въпросникът за личностни черти, като например NEO-PI-R или IPIP.

Тези въпросници съдържат редица твърдения, на които индивидът трябва да отговори, оценявайки колко силно се отнасят за него самия.

Въпросите са насочени към различни аспекти на емоционалната реактивност и стабилност. Примери за въпроси могат да бъдат:

  • Често ли се чувствате тревожни или нервни?
  • Лесно ли се разстройвате?
  • Склонни ли сте да изпитвате често чувство на вина?

Оценките от тези въпросници позволяват на психолозите да определят дали човек има високи нива на невротизъм и да му предложат съответни препоръки, в зависимост от неговата натура.

Как невротизмът влияе на здравето ни

Високите нива на невротизъм биха могли да имат сериозни последици за нашето физическо и психическо здраве.

Хората с високи нива на невротизъм са по-податливи на стрес и често изпитват хронична тревожност и депресия.

Това може да доведе до физически симптоми като главоболие, стомашни проблеми, сърдечни болести и дори нарушен имунен отговор.

Невротизмът може също така да повлияе на поведението ни. Хората с високи нива на невротизъм са по-склонни да използват нездравословни механизми за справяне със стреса.

Това може да бъде злоупотреба с алкохол или наркотици, преяждане или избягване на социални ситуации. Тези поведения могат допълнително да влошат здравето и качеството на живот.

Какво можем да направим

Ако разпознавате признаците на невротизъм в себе си, важно е да знаете, че има стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите състоянието си.

Терапия

Психотерапията, особено когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), може да бъде много ефективна за намаляване на симптомите на невротизъм. Терапията помага на индивида да разпознае и промени негативните мисловни модели и поведения;

Медитация и релаксация

Техники като медитация, дълбоко дишане и йога могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на емоционалното благополучие;

Физическа активност

Редовната физическа активност е доказан метод за намаляване на стреса и подобряване на настроението. Дори кратки разходки или упражнения могат да имат значителен положителен ефект;

Социална подкрепа

Важно е да се обградите с подкрепящи и разбиращи хора. Споделянето на чувствата си с приятели или семейство ви може да ви помогне в много голяма степен в опитите да постигнете облекчаване на стреса;

Здравословен начин на живот

Спазването на здравословна диета, достатъчно сън и ограничаване на алкохола и кофеина могат също да допринесат за подобряване на емоционалното и физическо здраве на човека и могат да помогнат в опита да се постави невротизма под контрол.

Не оставяйте невротизма нелекуван

Невротизмът е състояние, което може да окаже значително влияние върху нашето здраве и качество на живот.

Важно е да разпознаем признаците на високи нива на невротизъм и да се предприемат стъпки за справяне с тях.

С помощта на терапия, техники за релаксация, физическа активност и здравословен начин на живот, можем да подобрим емоционалното си благополучие и да водим по-здравословен и щастлив живот.