Instagram започна да крие информация за последователите на частни акаунти в Русия и Украйна. Това е най-новата реакция на социалното приложение на продължаващата инвазия на руски войски в Украйна.

В публикация в корпоративния блог във вторник компанията майка на Instagram Meta заяви, че „крие информация за последователите на хората, за това кого следват и за хората, които се следват един друг, за частни акаунти, базирани в тези две държави".

Това означава, че хората, които следват частни акаунти, базирани в Украйна и Русия, вече няма да могат да виждат кого следват тези акаунти и кой ги следва. Също така тези акаунти няма да се показват в списъците с последователи или следващи на други хора, нито във функцията "взаимни последователи".

Това се прави с цел защита на потребителите, обяви компанията.

Компанията работи за намаляване на разпространението на руска пропаганда по света след нахлуването на страната в Украйна. Meta вече намали видимостта на руските държавни медии във Facebook - сайт, който сега е блокиран в Русия.

През миналата седмица компанията заяви, че вече няма да приема реклами от Русия.

Социалните платформи в Русия

Сега Meta потвърди въвеждането на етикети, които хората ще виждат, когато споделят връзки към руски държавни медии, и че Instagram занижава показването на тези медии в основния си канал за новини и в Stories. Освен това медиите под контрола на руското правителство няма да се препоръчват в секцията Explore на Instagram или в Reels, конкурента на TikTok.

Instagram все още работи в Русия, но публикуването в него може да е рисковано на фона на новия закон на страната, който заплашва със затвор всеки, който публикува или излъчва съдържание, което противоречи на правителствения наратив за войната.

Преди дни конкурентът на Instagram TikTok заяви, че няма да позволи публикуването на ново съдържание в Русия от съображения за сигурност на своите потребители и служители.

Кой накара големите медийни групи да си тръгнат от Русия

Един от водещите германски всекидневници Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) изтегля двамата си кореспонденти от Русия заради новия закон за медиите там, който криминализира „фалшивите новини“ със затвор до 15 години, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Престижният американски вестник New York Times също обяви днес, че е решил да изведе журналистите си от Русия, предаде Франс прес.

Изданието мотивира решението си с новия руски закон, "който цели да криминализира независимото и коректно отразяване на войната в Украйна".

На страниците на FAZ издателят на вестника Бертолд Колер пусна в тази връзка коментар със заглавие „Страхът на Путин от истината“. В него Колер констатира, че „дори в разгара на Студената война комунистите в Кремъл не казваха на чуждестранните журналисти какво да пишат“.

Издателят оценява, че „приетият миналия петък пакет от закони срещу разпространението на „фалшиви новини" позволява разпространяването на истината от Москва само с цената на драконовски наказания. Всеки, който дори само спомене агресивната война на Путин в Украйна, е заплашен от 15 години затвор. Поради това чуждестранните осведомителни агенции, телевизии и вестници помолиха своите кореспонденти и репортери да напуснат Москва. FAZ също реши да направи това.“