Facebook и множество медийни уебсайтове са частично недостъпни в Русия, тъй като властите се борят с критичните гласове, предава AFP.

Журналистите на агенцията в Москва са нямали достъп до Facebook, както и до сайтовете на медиите „Медуза“, Deutsche Welle, RFE-RL и рускоезичната служба на BBC. Мониторинговата неправителствена организация GlobalCheck също съобщи, че сайтовете са частично изключени.

Ресурсите се блокират от клиентите на почти всички доставчици на гръбначни мрежи, с изключение на „Ростелеком“ (това не се отнася за Радио Свобода и Deutsche Welle). Според GlobalCheck блокирането става чрез TSPU - техническо средство за противодействие на заплахите.

Това е комплекс, който позволява да се ограничи достъпът до информация, чието разпространение е забранено в Русия. Повечето от тях обаче не са били блокирани или забранени, нито пък са получили нареждане от „Роскомнадзор” или са добавени в регистъра му на „забранените сайтове".

Какво ще правят медиите

В своя акаунт в Telegram независимата медия „Медуза“ заяви, че сайтът ѝ вече не е достъпен за „някои от потребителите" в Русия, но добави, че не е получила уведомление от властите за блокиране.

След нахлуването на Москва в Украйна миналата седмица руските власти засилиха натиска срещу независимите медии, въпреки че свободата на печата в страната и без това е ограничена.

По-рано тази седмица главният прокурор на Русия нареди на медийния надзор в страната да „ограничи достъпа" до либералната радиостанция "Ехото на Москва" и независимия телевизионен канал „Дождь".

Причините за спирането на времето в Русия

Спирането на тези канали се дължи на факта, че те отказаха да се присъединят към официалната линия по отношение на войната в Украйна.

Според Кремъл действията в съседна Украйна са военна операция, а не инвазия, която има за цел да защити Русия от Запада и рускоезичните от „геноцид".

Десетки журналисти и издания - включително „Дождь" - наскоро бяха обявени от властите за "чуждестранни агенти".

Статутът е термин от съветската епоха и задължава тези, които са получили този етикет, да разкриват източниците на финансиране и да обозначават публикациите - включително публикациите в социалните медии - с етикет или ще бъдат глобявани.

Законопроект, предвиждащ до 15 години затвор за всяка публикация на „фалшиви новини", свързани с руските въоръжени сили, ще бъде разгледан в Думата на извънредно заседание в петък.