Виена е склонна да приеме България и Румъния в Шенген, но само частично и след изпълняването на определени условия, това обяви в понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия, Герхард Карнер.

Предложението е за „Въздушен Шенген“

Австрия въпреки крайната си позиция и нежеланието да приеме България и Румъния в Шенген, излезе с предложение те да се присъединят частично, чрез т.нар „Въздушен Шенген“. Което означава, че след приемането, двете страни ще могат да ползват свободно само въздушния транспорт през летищата, но ще си важат досегашните мерки за сухопътните граници на държавите.

Въпреки че България и Румъния изпълниха всички условия за присъединяване към Шенген още преди години, приемането им в Шенгенското пространство беше възпрепятствано от несъгласието на Австрия и Нидерландия.

Австрия смекчи позицията си заради решение на Нидерландия

В дипломатическите среди се появи информация, че още този месец Нидерландия възнамерява да вдигне ветото за присъединяването на България към Шенген. Очаква се в понеделник служебния премиер на страната да се изкаже по темата.

Тази информация се превърна в най-вероятната причина Австрия да отстъпва от категоричната си позиция и да не се превърне в единствената страна напълно отказваща влизането на двете държави в Шенген.

Австрийският министър на вътрешните работи, Герхард Карнер, обяви новите изисквания за България и Румъния, след чието изпълняване Австрия ще може да се съгласи за частичното им приемане в Шенген.

Поставените условия са по-строга защита на сухопътните граници между България и Румъния и Унгария и Румъния, приемане на бежанци афганистанци и сирийци, търсещи убежище, трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България с пари от ЕС.

Ако се изпълнят новите мерки, Букурещ прогнозира контролът на летищата да бъде премахнат през март, а на националните граници през есента, след изборите в Австрия.

Европейската комисия определи предложението на Австрия за развитие в положителна посока, но според премиерът Николай Денков, допълнителните изисквания от страна на Австрия са неприемливи. В интервю по БТВ, Денков заяви „Никога не сме обсъждали по този начин влизането ни в Шенген и не е приемливо така, както е дефинирано. Да се вкарват допълнителни правила за България и Румъния не е приемливо. Идеята е да се спазват правилата от европейския регламент, които ние и сега покриваме. Ако някой иска специфични правила за България, това категорично не е приемливо“. И каза, че преговорите от страна на България за членство в Шенген продължават.

Ако България и Румъния влязат само частично в Шенген, те официално няма да са членове от Шенгенското пространство, преминаването по сухопътните граници ще се осъществява както досега и ползите няма да са пълни за двете държави. Поради тази причина пред журналисти в парламент лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Борисов и Кирил Петков казаха, че ще се застъпят за държавата ни и това да получи точна дата за отваряне на сухопътните граници за разширяването на Шенгенското пространство.