На 12 декември от 10 до 16 часа ще се проведе Ден на отворените врати в Института по електроника на БАН. Сградата на института се намира на бул. "Цариградско шосе" №72 и всеки, който проявява интерес към физиката и механиката.

По време на програмата, учени от института ще покажат ново поколение лазери, с които ще извършат демонстрации с цел да докажат как физичните закони намират приложение в различни области на човешкия живот.

Една от най-интересните демонстрации ще представи как работи прибор, който измерва ъгъла на контакт между капка и течност и различни видове повърхности. Изследователите, ще отговорят на въпроса как светлината може да дава информация за здравословното състояние човешката тъкан.

Друг интересен експеримент, който учените от института ще покажат е как се прави спектрален анализ на храни и напитки възоснова на тяхната флуоресценция. Най-интересната част от програмата, на която посетителите на деня на отворените врати ще могат да се насладят е спектакълът на робот, който прави промишлени детайли и как учените изследват свойствата на новите детайли.

Това, което организаторите на събитието и учените са ви подготвили не спира до тук. В програмата на Деня на отворените врати в Института по електроника са включени още и демонстрационни модели на тъканни матрици за приложение в имплантологията.

Учените от института ще ви представят също как използват в работата си ефектите на пречупване, отражение на светлината и много други интересни за широката аудитория експерименти.

Изброихме ви главните събития, на които може да се насладите по време на програмата на Деня на отворените врати на Института по електроника на БАН. Заповядайте утре от 10 до 16 часа в сградата на института, за да се запознаете с работата му и да се докоснете до интересни експерименти и разработки, които учените правят.