Прекъсване на важни онлайн услуги, продължило часове, притесни клиентите на Apple в понеделник в САЩ. Наред с други неща не бяха достъпни App Store, услугите за стрийминг Apple Music и Apple TV+, както и платформата за подкасти и iTunes Store за изтегляне на различно съдържание, както показа страницата за състоянието на системата на производителя на iPhone.

На концерна му трябваха повече от два часа след първите съобщения на потребителите, за да бъде отстранено смущението, предава DPA. Първоначално нямаше официална информация за възможните причини. Според информация от Bloomberg Apple обяснява неизправността вътрешнофирмено с проблеми с DNS.

Системите за имена на домейни (DNS) осигуряват свързването на компютрите с уеб адреси. Грешките в конфигурацията на DNS често са причина за неизправности. Когато възникне грешка в DNS, уеб браузърът на потребителя или приложенията за смартфони могат да навигират по-дълго до услугите на Facebook или въобще да не достигат до тях.

Вътрешните системи на компанията и тяхното състояние след случая

Според Bloomberg вътрешните системи на Apple също са били нарушени, така че някои от служителите на компанията също не са можели да работят. Освен това услугата за електронна поща на Apple, услугата за карти и чат услугата iMessage не са работели за потребителите.

Смущенията в онлайн услугите обикновено се случват често, но за Apple срив на множество системи, продължаващ няколко часа, е по-скоро необичаен.

Русия изисква от Google да спре заплахите срещу войниците ѝ

Русия поиска Google да спре да разпространява това, което страната определя като заплахи срещу руски граждани в платформата за видеа YouTube – ход, който може да предвещава пълно блокиране на услугата на руска територия, предава Ройтерс.

Представители на Google в Русия не са отговорили веднага на запитването за коментар, изпратено им по имейл. Представители на интернет гиганта извън страната също не са откликнали на поканата да говорят по темата.

Регулаторът Роскомнадзор заяви, че реклами в платформата призовават за спиране на комуникационните системи на железопътните мрежи на Русия и Беларус, а тяхното разпространение е доказателство за антируската позиция на американския технологичен гигант. Не се посочва кои са акаунтите, които публикуват рекламите.

„Действията на администрацията на YouTube са от терористичен характер и заплашват живота и здравето на руските граждани“, твърди регулаторът. „Роскомнадзор категорично се противопоставя на подобни рекламни кампании и настоява Google да спре да излъчва антируски видеоклипове възможно най-скоро“.

Това е поредният залп между Москва и чуждестранните технологични компании във връзка със случващото се в Украйна.

YouTube, която блокира показването на руските държавни медии в цял свят, е под все по-голям натиск от комуникационния регулатор и политиците в Русия.

Възмутена, че Meta Platforms позволява на потребителите в социалните ѝ мрежи в Украйна да публикуват послания като „Смърт на руските нашественици“, Москва блокира Instagram тази седмица. Страната вече блокира достъпа до Facebook – по думите ѝ заради рестрикциите на платформата върху руски медии.

Днес бившият руски президент Дмитри Медведев написа яростна критика към чуждестранните компании, управляващи социални мрежи, но намекна, че вратата, водеща до евентуалното им връщане на руския пазар, ще остане открехната.