Американският производител на игри Еlectronic Arts Inc заяви, че ще премахне Русия и Беларус от програмите си за електронни спортове. Издателят на видеоигри засилва бойкота си на тези страни след инвазията на Москва в Украйна.

Играчите и отборите от Русия и Беларус няма да имат право да участват в световните серии Apex Legends и серии EA SPORTS FIFA 22, заяви компанията в изявление на своя уебсайт.

Нахлуването в Украйна предизвика отлив на световни компании от Русия. Бойкотът се пренесе и в спорта, а организации като ФИФА и УЕФА отстраниха руските национални отбори и клубове от международния футбол.

По-рано този месец EA спря и продажбите на своите игри, съдържание и виртуална валута в Русия и Беларус.

Издателят на популярната игра FIFA също така премахна руския национален отбор и всички руски футболни клубове от популярното заглавие FIFA 22.

Qualcomm също „обяви война“ на Русия

Американският производител на чипове Qualcomm Inc заяви в сряда, че е спрял да продава свои продукти на руски компании в съответствие с наложените от САЩ санкции след нахлуването на Москва в Украйна.

Действията на компанията бяха оповестени от нейния старши вицепрезидент по правителствените въпроси Нейт Тибитс в Twitter като отговор на коментар на украинския вицепремиер Михайло Федоров, предава Ройтерс. 

Настоявайки Тибитс да спре доставките за Русия, Федоров заяви, че продуктите на Qualcomm все още се предлагат в Русия и това „неволно дава възможност на тази страна да убива хиляди украинци".

В отговора си Тибитс заяви:

„Това е невярно. Qualcomm призова за мирно разрешаване на руската агресия в Украйна, направи директни дарения на организации за оказване на помощ. Ние спазваме санкциите и законите на САЩ, не продаваме продукти на руски компании.", каза той.

Предложението на Украйна за реакцията на компанията

Федоров впоследствие предложи производителят на чипове да изпрати свои сателитни телефони за украинските спасители, ако иска да помогне. Въпреки че инвазията предизвика гнева на западните държави и доведе до спиране на дейността на няколко американски компании в Русия, Москва нарече действията си в Украйна „специална операция".

Приходите от Русия и Украйна съставляват по-малко от 1% от общите ѝ приходи, заяви Qualcomm на срещата на акционерите си по-рано този месец.