Социалната платформа Instagram заяви вчера, че тества функция за уведомяване на потребителите за прекъсвания или технически проблеми директно в приложението за споделяне на снимки, дни след като две прекъсвания нарушиха достъпа до услугите на гиганта в социалните медии.

Тестът ще се проведе в САЩ и ще продължи няколко месеца, заяви Instagram в публикация в блога си, цитирана от Ройтерс.

Причините за планираната новост

На 4 октомври шестчасово прекъсване попречи на 3,5 милиарда потребители на компанията да имат достъп до нейните социални медии и услуги за съобщения, включително WhatsApp, Instagram и Messenger. 

По-рано в понеделник много потребители се сблъскаха с проблеми с Instagram, стана ясно от потребителски доклади до групата за уеб мониторинг Downdetector.

Компанията освен това планира да пусне функция, която да помогне на хората да разберат по-лесно дали акаунтът им е изложен на риск от деактивиране.

Социалният медиен гигант, който беше център на мемета и шеги в Twitter след прекъсванията, се бори и с обвинението на бившия служител, превърнала се в разобличител - Франсис Хаугън, че компанията многократно е давала приоритет на печалбата пред ограничаването на речта на омразата и дезинформацията. 

Хаугън, която предостави документите, които подкрепят разследването на Wall Street Journal, и бе изслушана в Сената за вредата на Instagram за тийнейджърките, се съгласи да се срещне с надзорния съвет на Facebook през следващите седмици, за да ги информира за това, което е научила, докато е работила в компанията.

Вождът на Samsung – отново пред съда

Лидерът на конгломерата Samsung Лий Дзие Юн ще бъде изправен пред съда във вторник, обвинен в незаконна употреба на давано само с рецепта успокоително вещество, докато правните проблеми продължават да преследват мениджъра дори след предсрочното му освобождаване през август след присъда за подкуп, предава Ройтерс.

Пускането на Лий повиши очакванията на наблюдателите на пазара за поредица от важни решения в най-важното подразделение - Samsung Electronics Co, и нейните филиали, включително за местоположението на бъдещата фабрика за чипове на стойност 17 млрд. долара, която се планира да бъде построена в САЩ.

Но Лий трябва да се съсредоточи отново върху правните си проблеми, като Централният окръжен съд в Сеул се очаква да проведе първото си заседание по дело, в което Лий е заподозрян, че е получил пропофол - успокоително средство, използвано за упойка - извън медицински цели в клиника в Сеул.

Съгласно южнокорейското законодателство получателят на вещество с рецепта, за което се смята, че е било прилаган незаконно, носи съдебна отговорност, както и тези, които са прилагали лечението.

Адвокатът на Лий каза, че употребата му е представлявала болнично лечение, а не е била незаконна. Служителите на клиниката, които са съдени отделно, отрекоха нарушенията.