„Вие адекватни ли сте?“; „Във ваксината са бъдещето и животът!“; „Бъдете сигурни, че Бог ще Ви накаже до един!“ – ако сте антиваксър или сте гледали спор между такива, вероятно сте ставали свидетел на подобни изрази.

Каквато и да е реакцията на останалата част от населението, антиваксърите продължават да съществуват сред нас и Ви уверявам, че и те имат своите доводи – въпросът е дали са фактически издържани или са просто поредният тренд, в който дадени хора вярват в нещо и искат да наложат това нещо на останалата част от света.

Антиваксърската сага нашумя около периода, когато се наблюдаваше бум в ръста на заболеваемост от морбили при пациенти от най-малка възраст преди години, но истината е че винаги е имало хора, които са били твърдо против ваксините – просто не и в мащаба, който наблюдаваме в момента.

Тогава се смяташе, че ваксинацията се избягва само от най-необразованата и нетрезво мислеща част от населението.

Скоро след това се разбра, че и здравомислещи и уж отговорни родители не ваксинират децата си срещу болести.

Така… проблемът съществува от години. Кампании по умишлено пропускане на ваксините се провеждат навсякъде по света.

Сега това движение отново набира скорост покрай сериозните здравословни и икономически проблеми, които създаде коронавирусът на човечеството и е интересно да си зададем въпроса – след като с просто око се вижда какви могат да са последиците от едно мащабно вирусно заболяване, дали антиваксърите са адекватни хора с аргументи или са просто поредни коне с капаци, заблудени от масовата попкултура?

Малко история

Всичко започва преди около 30 години, когато лекарят Андрю Уейкфийлд, посочван на места като невролог, на други като лекар по вътрешни болести, публикува резултати от изследване, проведено от самия него, според което ваксините могат да доведат до множество други проблеми, свързани с болести.

Според резултатите от изследванията му, човек може и да не намери лек срещу последиците от ваксинирането.

Обратно в наши дни

"Отказът от ваксини вече е в световен мащаб и затова бе поставен като основен от Световната здравна организация миналата година", посочва дългогодишният имунолог от ИСУЛ д-р Нася Хаджиева.

Тя казва още, че резултатите на Уейкфийлд никога не са били потвърждавани от съвременни специалисти, работещи в крак със стандартите на медицината в наши дни.

По темата тя казва още: "Все повече родители, които нямат нужната медицинска компетентност, се доверяват на различни публикации и само на тяхната база отказват да ваксинират децата си.

Досега много хора от гилдията мълчаха, в полза на ваксините в публичното пространство се обаждат само отделни лекари, което е грешка."

Според нея самите децата, които не се ваксинират в момента, се радват на крепко здраве само защото техните майки, които в момента са изявени противници на ваксините, са били имунизирани на времето.

Искаме ли да се върнем в Средновековието?

Какво ни грози, ако се вслушаме в противника на съвременната медицина? Може ли да е пагубно табу-мнението на няколко майки, ако повече хора му се доверят?

Най-вероятно, това, което ни чака, е връщането ни в няколко епохи назад в развитието на цивилизацията ни.

В ерата на Средновековието, например, народите са имали своите шарлатани, които да ги пазят срещу вирусни пандемии.

Неквалифицираните лекари представяли течности и фекалии от различни животни като божествени лекарства.

Естествено, те едва ли са имали някакво логично обяснение за тези свои безхаберни постъпки.

Най-често шарлатаните са били водени от вътрешни религиозни убеждения и фанатизъм. Лошото тогава е, че идеите на хора, които никога не са слагали лекарска престилка, са се разнасяли от уста на уста.

Това често водело до по-бързо разпространение на „лекарство“, отколкото на самата болест, която то лекува.

Примери за това докъде може да се стигне със спекулациите

Някои хора смятат разпространението на коронавирус по света за наказание на Бог. Много митове и лъжи се приказват всекидневно.

Ислямски духовници в Египет и Тунис твърдят със сигурност, че епидемията е именно наказание, пратено ни от висша сила.

То неслучайно е наложено на Китай, за да изкупят вината си заради преследванията срещу уйгурите.

В Ирак от политически коментатор тръгва легендата, че коронавирусът всъщност е заговор в колаборация между американци и евреи.

Създаден е с цел радикално да се снижи световното население. Въпросният коментатор се позовава на книга на Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появата на вируса.

БиБиСи съобщава за духовник от Нигерия, който „бори“ заболяването с някаква специална супа, а в социалните мрежи често се препоръчва „чеснова терапия" срещу COVID-19.

В Индия пък един активист от редиците на хинду-националистите препоръчва лечение с урина от крава. Според него, изпражненията също помагали.

Сред гениалните „рецепти" срещу коронавируса са още и консумацията на кокаин или третирането с детска урина.

Предупреждаваме: Не употребявайте наркотици и опиати в борба или за превенция срещу коронавирус. Знаем, че ситуацията е напрегната. Всички търсим методи за спасение от коварната болест, но това не ни дава право да злоупотребяваме с различни субстанции. Доверявайте се само и единствено на доказани медикаменти, предписани от лекар.

Във връзка с нашето предупреждение, Световната здравна организация непрекъснато предупреждава да не се доверяваме на шарлатани, които промиват мозъците ни с техните непроверени и недоказани догадки.

В заключение

Опитахме се да Ви покажем колко много страни може да се опитат да спечелят или с други думи да „осребрят“ паниката на хората.

За всички майки, които смятат, че ваксинирането на детето е нещо дяволско и в кръвта на малкия пациент се инжектира отрова, или пък, че техният ефект е вреден, не съветваме да промиват мозъците и на други майки – близки приятелки, които виждат на площадката.

Когато вземете дадено решение за себе си или за Вашето дете, не ангажирайте и други да правят същото.

Всеки има право да направи самостоятелен избор, стига да е готов след това да понесе дадени последствия от него.

Пожелаваме Ви здраве в този период на болести и страдания по всички ъгли на света.

Помнете, че засега, докато все още ваксина срещу коронавирус не съществува, най-доброто лекарство е отговорната и доброволна изолация. Спазвайте съветите на властите и останете у дома!