Китайският технологичен гигант Xiaomi заяви, че планира да стане най-големият производител на смартфони в света в рамките на следващите три години. Засега лидер е Samsung Electronics от Южна Корея.

Основателят и изпълнителният директор на Xiaomi Лей Дзюн отправи тази „закана“ преди пускането на новия телефон на компанията Mix 4. Коментарите му се случват дни, след като концернът изпревари Apple, за да се превърне във втория по големина производител, предава Bloomberg.

„Настоящата ни задача е да затвърдим позицията си на номер две на световния пазар", каза Лей, добавяйки: „Ние се стремим да станем глобален номер едно след три години“.

Той каза това на годишната си реч онлайн

Той произнесе годишната си реч по време на онлайн събитие, докато компанията отпразнува 10-годишнината от първото си пускане на смартфон. Данните за индустрията, публикувани през миналия месец, показват, че Xiaomi за първи път изпревари американския конкурент Apple като втората по големина в света марка смартфони.

Xiaomi държи почти 17% от световния пазар на телефони през тримесечието от април до юни, изпреварвайки Apple, която държи 14,1% по данни на изследователската фирма IDC. За същия период пазарният дял на Samsung се сви до 18,8%, но запази лидерската позиция.

Подобно на няколко други големи китайски технологични компании, Xiaomi беше обвинена от администрацията на Доналд Тръмп, че представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

В началото на годината компанията бе включена в черния списък от Министерството на отбраната на САЩ заради твърденията, че има връзки с китайската армия. През май федерален съдия в САЩ блокира изпълнението на забраната за инвестиции в Xiaomi, наричайки решението за включване в черния списък „дълбоко погрешно“.

Ако забраната беше потвърдена, щеше да се наложи Xiaomi да бъде свалена от американските фондови борси и изключена от глобалните индекси.

Речта на Лей бе произнесена преди пускането на широка гама от нови устройства Xiaomi, включително смартфон Mix 4, най-новите телевизори, таблети и интелигентен високоговорител.

Какво още представиха от бранда

Концернът също така представи четириног робот CyberDog, който описа като „първото си навлизане в четириногата роботика за общността с отворен код, с участие на разработчици от цял свят“.

Компанията покани ентусиасти по роботиката и „други съмишленици на Xiaomi“ да помогнат за разработването на проекта.

По-рано тази година Xiaomi, която наскоро откри първия си официален магазин в България, обяви планове да инвестира 10 млрд. долара през следващото десетилетие за разработване на електрически превозни средства. С този ход компанията навлиза в друг силно конкурентен сектор, на който стотици компании в Китай вече се борят за дял от световния пазар.