"Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?"

Това е част от разговора, който Наталия провежда с хората, на които звъни през последните няколко дни. Десетки граждани на страната получиха това странно обаждане и останаха озадачени кой стои зад него и с каква цел.

Позвъняването идва от непознати номера, които най-често са на оператора А1. Получателите на обаждането споделят, че след като вдигнат телефона чуват женски глас, който се представя като Наталия с въпроса дали са от София. Уловката, която „Наталия“ използва е покупка, която адресата на обаждането трябва да оцени.

До тук всичко изглежда нормално – поредното тривиално обаждане от компания, която моли за обратна връзка. Мистерията се заплита, когато обаждането достигне до хора, които не са от София. След като „Наталия“ получи информация, че човекът е от друг град, разговорът просто прекъсва.

Десетки хора се усъмниха от достоверността на обаждането и от реалното съществуване на Наталия.

Какви са версиите – кой стои зад гласа на Наталия

Според експерти гласът на Наталия е генериран от телефонен бот и зад него не стои реална жена. Вероятността е образът на мистериозната жена да е генериран в колцентър, а поръчителят вероятно има за цел да събере база данни от в кой град живеят хората, които получават обаждането.

Друга мистерия около случая са телефонните номера, от които се получава обаждането. Те са на операторите от А1, от които се очаква да доставят повече информация по темата.

Една от версиите, е че Наталия има за цел да събере солидна база данни, която да бъде използвана с маркетингови цели. Така е възможно да се препратят таргетирани рекламни кампании според местоживеене.

Друга версия, която се обсъжда е връзката между обажданията и предстоящите местни избори през октомври. Така може да се достигнат хора от определени градове, към които да се отправят предложения за купуване на гласове.

Престъпление е ли е това, което прави Наталия

Събирането на данни като телефонни номера и локация не е престъпление. Това е становището на експертите по киберсигурност от ГДБОП. Въпросът е дали номерата са взети или изтекли от база данни, която е била защитена. Ако това е така нарушение на закона има, но не и ако номерата са случайно генерирани.

Мащабността на позвъняванията е по-скоро доказателство за случайно генерирани номера. Ето защо според експерти от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) няма нарушение на закона. По последни данни номерата, които са получили мистериозното обаждане от Наталия са около 60.

Бившият началник на отдел „Киберсигурност“ – Явор Колев изрази опасания, че с развитието на изкуствения интелект подобни измами ще зачестят. Поради тази причина всички ние трябва да внимаваме със споделянето на лични данни по телефона.