Жителите на Велинград подготвят протест в 09:30 ч. пред сградата на Общината. Той ще бъде по време на обявената за днес сесия на Общинския съвет, на която да се обсъди като извънредна точка – отстраняване на избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев.

Предложението е внесено от кмета на Велинград

Мотивът е, че новият управител нарушава законите на местното самоуправление и не се съобразява с решенията на Общинския съвет. Според работещите в болницата истинската цел е приватизиране на болницата.

Това е втори опит за отстраняването на д-р Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, въпреки че той е на тази длъжност само от шест месеца.

"Защото не съм удобен, защото още като встъпих като управител, започнаха да излизат наяве схеми, които са извършвани в лечебното заведение, и съмнения за злоупотреби.

Беше назначен одит на болницата и той излезе с изключително притеснителни данни за недобросъвестно водени счетоводни анализи през предходната година. Цялата тази информация я дадох до Общински съвет и до кмета на Велинград.”, каза д-р Гурдев.

Той е изпратил още 20 писма за тези 6 месеца на управление, в които съобщава на Общинския съвет за различни недобросъвестно водени практики в лечебното заведение.

„Всичко това е дадено в Общинския съвет, само че без резултат.", обясни д-р Гурдев.

Той е изпратил сигналите и в прокуратурата.

Атаките срещу него започнали след внесения сигнал

„Четирима от старите управители, в това число и бившия главен счетоводител на болницата, започнаха атаките срещу мен. Освен това имах дързостта – през декември подадох писмо до министъра на здравеопазването.

След моето писмо беше назначена проверка от него”, разказа болничният управител.

По думите му са проверени огромен брой документи. Част от тях са за неговия период на управление, така и 2019 г.

„Казаха, че само на пръв поглед има огромни разминавания и във финансови отчети и т.н. Казаха, че ще им е необходимо време, за да приключат с един доклад. Всички чакаме въпросния доклад да излезе.", заяви Данчо Гурдев.

Собственици на заведения в Каварна ще протестират

Собственици на заведения в Каварна излизат на протест. Те твърдят, че част от ресторантите и кафенетата им ще бъдат съборени незаконно. По думите им това ще стане със заповед на настоящия кмет на града Елена Балтаджиева.

Ресторантьорите са категорични, че ще търсят правата си в съда и твърдят, че няма законово основание за премахването на въпросните части от постройките.

Един от засегнатите е Деян Дуков. Той обясни, че кметицата е издала разрешителни за ползване на площи, за които те чинно плащали такси.

„Тя сама жали собствените си разрешителни. Има голямо разминаване между думи и дела. Тя казва, че ще работи с бизнеса, няма нищо против бизнеса, а в същото време ни съди. Година и половина сме в омагьосан кръг.”, допълни Дуков.