Обществото сякаш подивя покрай всички тези проблеми, които сътвори пандемията по целия свят. Насъбра се гняв във всеки един от нас и сега като че ли улицата се превърна в нещо като отдушник за изявяване на нашите идеали – сцена, на която да покажем онова, в което вярваме и онова, в което не вярваме, разбира се.

Няма спор, че и социалните мрежи доста помагат на съвременното общество да е винаги осведомено за най-малката подробност. Все пак е важно на кой площад да идеш и да вдигнеш флага на страната си.

Някои социални мрежи, обаче, решиха да са по-крайни срещу онези, които дезинформират голяма част от обществото.

Ето какво прави едно от по-големите социални платформи - Twitter

Twitter обяви официално, че е започнал да води сериозни действия относно ограничаването на съдържание, произлязло от крайнодясната теория на конспирацията QАnon. Заедно с това, социалната платформа е блокирала много от последователите ѝ заради продължаващи проблеми с тормоз и разпространението на дезинформация, пишат медиите отвъд океана.

Социалната мрежа ще спре да препоръчва акаунти и съдържание, свързани с QAnon, включително препоръките по имейл и за следване. Освен това ще се погрижи да ограничи какъвто и да е достъп на съдържание до места като търсачката.

Това действие ще засегне близо 150 хил. акаунта, свързани с конспирацията - твърди говорител на американския гигант, пожелал да остане анонимен заради опасения за тормоз, насочени директно към служители на социалната мрежа.

Говорителят твърди още под секрет, че през последните няколко седмици, като част от новата политика на компанията, тя е отстранила над 7000 QAnon акаунта за неспазване на правилата за целенасочен тормоз в социалните платформи.

Проактивните действия ще забранят свързаните с QAnon термини (ключови думи) да се появяват в актуалните теми и в търсачката. Ще се забранят известните, свързани с QAnon URL, адреси и организираните атаки срещу потребители.

По думите на говорителя, снасящ информация от кухнята, въпреки целенасочените действия срещу QAnon, те попадат под съществуващите правила на Twitter срещу манипулацията в рамките на платформата. Класификацията на QAnon като координирана вредна дейност е нещо изцяло ново.

Според говорителя, Twitter предприема всякакви действия от по-рано, заради безспирно нарастващ размер на вредата, свързана с теорията на конспирацията в социалните мрежи. Twitter планира и евентуално да спре окончателно акаунтите, които нарушават нейните политики за манипулация.

След това планира и да забрани управлението на множество акаунти – поведение, което е обичайно при QAnon, допълва говорителят в открития си разговор с медиите. Twitter е започнала да блокира, свързаните с QAnon уебсайтове още през миналата седмица и ще продължи да го прави докато разпространението на свързани с конспирацията URL адреси не спрат.

Какво, всъщност, е QAnon

QAnon е една крайнодясна конспиративна теория, която се фокусира върху безпочвеното убеждение, че анонимен съветник разкрива как президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп води тайна война срещу така наречената Deep State. Deep State, пок, е сбор от политически, бизнес и холивудски елити, които според теорията почитат страната, малтретират и убиват деца.

Тази теория на конспирацията води началото си от Pizzagate, която твърди, че Хилари Клинтън от своя страна е управлявала педофилски кръг във Вашингтон. Този факт така или иначе не се доказа.

QAnon се появи от периферията на конспиративната общност в Интернет и се превърна в признат политически феномен, а поддръжници на Тръмп се появяват на събития с мърчъндайз с буквата “Q”.

Последователи на QAnon са замесени в организирани, въоръжени нападения, опити за отвличания, тормоз и убийства, откакто теорията за първи път започна да се налага в Интернет през октомври на недалечната 2017 година.