Главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск потвърди ангажимента на компанията си към Китай, като заяви, че автомобилният производител ще продължи да разширява инвестициите си в страната.

Коментарите на Мъск се случиха в предварително записано видео в стил „въпроси и отговори" в рамките на  Световната интернет конференция, организирана от администрацията по киберпространството в Китай.

Това е вторият път този месец, в който Мъск изказва много комплименти на страната, която е жизнено важна за компанията му за електрически превозни средства. По думите му Китай е „световен лидер в дигитализацията“.

Преди по-малко от две седмици, по време на друг предварително записан видео разговор на Световния конгрес за нови енергийни превозни средства, Мъск заяви, че китайските автомобилни производители са „най-конкурентоспособните в света“.

„Моето откровено наблюдение е, че Китай изразходва много ресурси и усилия, прилагайки най-новите цифрови технологии в различни индустрии, включително автомобилната индустрия, което прави Китай световен лидер в дигитализацията“, каза Мъск в последното видео.

„Tesla ще продължи да разширява нашите инвестиционни и научноизследователски и развойни усилия в Китай.“, поясни той, цитиран от Bloomberg.

Целите на Tesla

Tesla се опитва да подобри репутацията си в Китай след множество негативни отразявания в пресата. Компанията е изправена пред регулаторен контрол по отношение на поверителността си и няколко сервизни акции в Китай. Твърди се, че Пекин е ограничил или забранил използването на електрически превозни средства на Tesla от някои държавни и военни служители.

Производителите на автомобили в Китай са длъжни да съхраняват данни, генерирани от превозни средства на местно ниво, и трябва да получат регулаторно одобрение, когато трябва да изнасят особено важни данни в чужбина. По-рано през тази година Пекин поиска изрично и от Tesla да съхранява всички данни, събрани от автомобилите си, на местно ниво, след като на превозните средства беше забранено да влизат във военни бази и някои правителствени зони поради опасения, че камерите им могат да бъдат използвани за шпионаж.

Tesla и новите законови разпоредби

Пионерът на пазара обеща да спази разпоредбата и да създаде центрове за данни в страната. През миналия месец Tesla публикува обяви за работа за редица нови позиции, включително за адвокат по поверителността на данните, както и за мениджъри по външни отношения.

Сега Мъск засегна темата за защитата на данните в речта си, като уточни какви видове данни се съхраняват локално.

„В Tesla се радваме да видим редица закони и разпоредби, които бяха приети за засилване на управлението на данните“, каза Мъск.

„Tesla създаде център за данни в Китай, за да локализира всички данни, генерирани от нашия бизнес тук, включително от производство, продажби, обслужване и зареждане. Цялата лична информация за идентифициране е в магазини за сигурност в Китай, без да се прехвърля в чужбина. Само в много редки случаи, например за резервни части от чужбина, данните се одобряват за трансфер в международен план", посочи той.