Главният технологичен директор на Facebook Inc. Майк Шрьопфер, който контролира работата на социалната мрежа в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност и блокчейна, ще се оттегли от компанията през следващата година, предава Bloomberg.

Друг дългогодишен изпълнителен директор на Facebook - Андрю Босуърт, ще поеме поста технологичен директор, цитира агенцията вътрешнофирмено съобщение в сряда от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Решението на Шрьопфер бележи най-значителното напускане на мениджър на компанията от години и следва скорошното оттегляне на няколко други топ мениджъри.

Решението се случва в момент, в който Facebook е под растящ натиск да изчисти услугите си - предизвикателство, с което компанията смята, че може да се справи с помощта на софтуера за изкуствен интелект, който изграждат екипите на Шрьопфер.

Кой е Майк Шрьопфер

46-годишният Майк Шрьопфер е във Facebook от 13 години и след напускането си ще стане първият му старши сътрудник, казва Зукърбърг. В тази позиция на непълно работно време той ще се съсредоточи върху набирането и развитието на технологични таланти, подобряването на инфраструктурата на проектите и наблюдението на развитието на изкуствения интелект.

Преходът на един от най-висшите мениджъри се случва в момент на засилен контрол от страна на регулаторите, законодателите и други над начина, по който Facebook и нейната технология влияят върху обществения дискурс и здравето на потребителите.

Какво оставя Шрьопфер в наследство

Позицията на мениджъра, наред с други задачи, включва и усилията на Facebook да увеличи използването на изкуствен интелект, за да се опита да се справи с проблематично съдържание в платформата, което предизвика тази нарастваща критика през последните години.

Критиките над компанията отново се засилиха през миналата седмица след серия от разследвания на Wall Street Journal, които разкриват какво знае компанията за недостатъците на своята платформа и вредите, които те причиняват.

Надзорният съвет на Facebook заяви тази седмица в отговор на една от статиите на медията, че ще преразгледа системата за кръстосана проверка, която подлага високопоставените потребители на различен набор от правила за поведение спрямо обикновените потребители. Facebook защити тази програма и заяви, че отразяването на медията е несправедливо.

Шрьопфер е информирал Facebook в понеделник, че възнамерява да се оттегли след преходен период, става ясно от подаден от компанията в сряда документ до регулаторите. Той е един от най-големите индивидуални притежатели на акции във Facebook, с над един милион акции на стойност около 360 млн. долара, показват данни на FactSet.