Привет, уважаеми читатели! Надяваме се да сте изкарали не чак толкова скучно предпразничния празник – Цветница.

Проявяваме разбиране за това, че напоследък дори в социалните мрежи е скучно с обсъждането на едно и също нещо в продължение на дни.

COVID-19, коронавирус, инфекция, смъртност, статистика, безлични числа – все неща, които продължават да ни стряскат или по-лошото – да ни омръзват.

Какво правим обаче, когато трябва да продължим да работим съсредоточено, а безпощадните новини за това колко смъртни случаи е причинил коронавирусът днес, не спират да ни заливат отвсякъде? Отговорът на шефа не ни интересува, ще разсъждаваме сами, защото можем.

Генерала срещу Шефа

Честно казано, напоследък се чувствам като зрител на тенис мач – обръщам врата си ту наляво, ту надясно.

Ту Генерала излиза с твърдение: „Да не работи!“, ту шефът отвръща: „Да работи!“. И по всичко личи, че тази кавга между двамата ще продължи поне още месец.

Конфликтът обаче не съществува за онези от нас, които работят нещо, което обичат да правят така или иначе. С други думи, работят своето хоби. Да, благодаря, знам, че сме богопомазани!

И все пак…

Отново с моята мания по отплесването от главната тема. Важно е да се работи във времена на карантина по няколко важни причини.

Първата е, че доходите ще са ни нужни. Втората е, че все някой се нуждае от труда ни и третата е, че икономиката не трябва да спира.

Челната причина я изключваме, защото тя е лична, докато останалите две обаче, предизвикват интерес, понеже звучат някак си прекалено благородно спрямо народа и обществото. Какво имам предвид?

Технологичният напредък на човечеството не спира

Да си кажа честно, от вас читатели, нищо не искам да скривам. Когато се опитвам да премълча нещо и да го скрия от читателското око и съзнание, някак си започвам да дишам учестено и адреналинът ми скача до небето.

Това е така, защото върша нещо нередно – опитвам се да лъжа. След като имам проблем заради това, опитвах се да намеря вариант и успях. Ще си призная.

Днес за пореден път бях изпаднал в творчески делириум. Не знам, отново се чешех по темето и се опитвах да измисля нещо, с което да ви занимая, пък и да задоволя желанието си да се противопоставя на Генерала и да му покажа, че има работни хора в тази страна.

Пробвах обичайната схема – започнах да пиша за нещо, а то където ме отведе. Е, с риск да разваля магията, ще кажа, че засега действа.

Потърсих в Интернет за това какво ново създава човекът по време на тежките времена, в които безнадеждно сме се изгубили.

Сетих се, че някъде бях видял преди известно време, че човек напредва технологично неимоверно много, когато е в някаква беда – война или обща световна злополука.

Е, сега сме във война с невидим враг, което всъщност обединява двата горепосочени от мен варианта.

Следователно, логиката ни води към това, че би трябвало сега да откриваме и създаваме патенти всекидневно.

От сърфирането ми в онлайн информационното поле, излязоха три интересни неща, две от които са създадени от българи, така че предполагам ще е интересно за вас да ги прочетете.

Именно с тези три изобретения, свързани с борбата срещу COVID-19, ще ви занимая в следпразничния понеделник.

#1: Предпазна маска за глухи хора

Извинявам се, но това, ако не е велико творение, здраве му кажи. Реално, то си е за здраве, така че…

Майка и дъщеря в Съединените американски щати изобретили лично предпазно средство, което не покрива устата. Да, сега бихте възкликнали, че това е невъзможно, но грешите.

Маската, както всяка обикновена такава, покрива две от три рискови зони на лицето (носа и устата), но в зоната на устата е от прозрачна непропусклива материя. Това позволява устата да е абсолютно видима за онези, които седят срещу нас.

Как това помага на глухите? Факт е, че повечето хора с увреден слух разчитат на това да четат по устните на хората.

Обикновената маска затруднява нормалното общуване с глухи хора, но нововъведението на тези две американски дами внася успокоение дори и за хората в неравностойно положение.

#2: Маски за всички!

Българин помогна на Чехия със свое гениално изобретение. Български студент прави специални маски, използвайки 3D принтер, който от своя страна използва технологията Multi jet fusion.

Произведените маски са за многократна употреба от човек и основната цел на творението е да се осигури лично предпазно средство на абсолютно всеки нуждаещ се в Чехия.

Правителството на страната е оценило много сериозно амбициозното творение и продуктът вече е в процес на активно производство.

Българинът Александър Лазаров споделя, че е създал всичко за седмица, като вече патентът е сертифициран и е официално влязъл в широко разпространение и употреба. Файловете за разпечатване на маска могат да се изтеглят напълно безплатно.

#3: Учен от Русе изобрети електрическа маска

Е, разбрахме се да не се лъжем и няма да крия, че в началото се стреснах. Сериозно, 73-годишният инженер Койчо Митев от Русе е направил маска, захранваща се от преносими батерии.

Идеята е следната – между две мрежи, изградени от метални нишки се поставя филтърен текстил, а мрежите се свързват с полюсите на батерията.

Влагата, която е естествено идваща от устата на носещия маската ще овлажнява текстила и през него ще минава ток от батериите.

Целта е да се убиват всички бактерии докато са на маската. Това технологично оръжие вече е изпратено до посолствата на Китай, Индия, Южна Корея, САЩ и Италия.

Г-н Митев се надява към творението му да се подходи с интерес и да бъде оценено подобаващо, за да се използва активно за предпазване на населението. Успех!