Бъзът, със своите невероятни цветове и плодове, не е само красиво и благоуханно украшение за паркове и градини, но е и истинско съкровище, което крие безброй полезни за здравето свойства.

Той притежава многобройни лечебни свойства, което го прави подходящ за използване при един доста широк спектър от болести. Ето защо, съвсем не е случайност това, че той намира място в народната медицина от най-дълбока древност.

От цветовете и плодовете на растението се правят многобройни сиропи, сокове и отвари, които, ако бъдат правилно приложени, могат да са източник на здраве и благополучие. 

Като пример може да послужи това, че още от древността бъзът се е ползвал за лечебни цели, особено от подобряване здравето на имунната система и за облекчаване на дихателните проблеми.

Дълбоката връзка между този вид растение и човешка може да послужи като чудесен пример за това как здравето ни може да се повлияе от един от подаръците, който природата ни е дала. 

На следващите редове ще поговорим за основните разновидности от това растение, ще поговорим за многобройните начини, по които бъзът може да се използва и ще завършим с това при какви проблеми може да се използва той.

Какви видове бъз различаваме

Преди да се запознаем в по-голяма дълбочина с многобройните ползи от бъза, нека първо кажем няколко думи за това кои са най-разпространените видове по света, а също така и у нас.

На кратно, бъзът (латинското му наименование е Sambucus) е един доста разнообразен по характер род растения, включващ към себе си различни видове. Въпреки това, основните разновидности (макар да има и други) са следните:

  • Черен бъз (Sambucus nigra);
  • Тревист бъз (Sambucus racemosa);
  • Червен бъз (Sambucus pubens);
  • Австралийски бъз (Sambucus australasica и Sambucus gaudichaudiana).

Черен бъз или известен още като дървесен бъз (Sambucus nigra)

Черният (дървесен) бъз може да се определи като най-широко разпространеният, най-добре познат и използван вид в нашата страна. Той формира чадърчета от гъсто разположени малки бели цветове, които в последствие се превръщат в тъмни, синьо-черни плодове. Често се използва за производство на изключително вкусен и ароматен бъзов сок, сироп и дори за консервиране;

Тревист бъз (Sambucus racemosa):

Тревистият бъз също има много гъсти и отрупани с цветчета клъстери от цветя, които в последствие се превръщат червено-черни плодове. Той най-често расте в гористи райони и предпочита малко по-хладни климатични условия. Плодовете са обикновено червено-черни, като се отличават с много мощни лечебни свойства;

Червен бъз (Sambucus pubens)

Разпространен е основно в Северна Америка, но се среща и у нас. Въпреки това, в нашата страна се среща доста по-рядко, отколкото черния бъз, като обикновено вирее по места, където климатът е по-хладен, например в планинските райони, в това число в Стара планина, Родопите, Рила и Пирин;

Австралийски бъз (Sambucus gaudichaudiana):

От най-известните видове, този е единственият, който не се среща естествено в нашата страна, тъй като е характерен за Австралия, както подсказва и името му. Подобно на другите видове, за които споменахме, той също образува клъстери, които са гъсто отрупани с цветя, а в последствие и с плодове.

Внимание:

Тук е мястото да добавим, че е много важно да бъдете особено внимателни при разпознаването и събирането на бъз, както и на всякакви други диви растения.

Най-разумно е да се доверявате за това само на професионалисти, за които знаете, че умеят да различават разновидностите на бъза правилно.

Не забравяйте, че в природата е пълно с огромен брой различни видове растения, много от които могат да са токсични и да не са подходящи за консумация.

Сироп от бъз за силен имунитет

Народната медицина (а и не само тя) отдавна е открила многобройни ползи и приложения от страна на бъза, независимо от неговата разновидност.

В грижата за здравето сиропът от бъз се е доказал като много мощен еликсир, известен със своите имуностимулиращи свойства.

Извличан от плодовете на растението, бъзовият сироп има богата история в традиционната медицина и набира популярност, включително и в наши дни.

Днес той се използва активно като добавка за подобряване на цялостното здраве и укрепване на имунната система.

Хора, които имат отслабен организъм и се справят трудно с преодоляването на различни заболявания, много често използват сироп от бъз за да подсилят тялото си, включително и за да се възстановят след тежко боледуване.

Предимства на сиропа от черен бъз (Sambucus nigra) в грижата за имунната система

Сиропът от черен бъз се откроява с потенциала си да укрепва имунната система и да насърчава общото благосъстояние на организма.

Независимо дали се приема превантивно за да се защитим насред грипния сезон или с цел лечение на специфични здравословни проблеми, този сироп предлага вкусен и лесен начин за поддържане на защитните механизми на тялото ви.

Преди да продължим, обаче, е важно да припомним, че трябва да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да използвате сироп от бъз, тъй като това растение може да има доста мощен ефект.

Всъщност, това важи и за каквато и да е друга нова добавка в ежедневната рутина, особено ако имате съществуващи здравословни проблеми или приемате лекарства. Но нека се върнем към темата и посочим някои от основните качества на сиропа от бъз:

Оказва мощна подкрепа за имунната система

Бъзът е известен с високото си съдържание на антиоксиданти, включително флавоноиди и полифеноли.

Тези съединения играят решаваща роля в неутрализирането на вредните свободни радикали, като по този начин подпомагат имунната система в нейната защита срещу инфекции и заболявания.

Антивирусни свойства

Изследванията показват, че сиропът от бъз може да притежава антивирусни свойства, които могат да са особено полезни в борбата срещу грипния вирус.

Смята се, че сиропът инхибира вирусната репликация, потенциално намалявайки тежестта и продължителността на симптомите на грипа, а също така и намалявайки риска от усложнения след инфекцията.

Богат е на хранителни вещества

Плодовете на бъза са пълни с основни хранителни вещества, сред които добре познатите ни витамин С, фибри и антоцианини.

Витамин С е добре известен стимулатор на имунната система, докато антоцианините, които допринасят за наситения цвят на плодовете, предлагат допълнителни антиоксидантни ползи.

Подпомага респираторното здраве

Противовъзпалителните свойства на сиропа от бъз го правят ценен наш съюзник в грижата за здравето на дихателните пътища. Той може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с настинки, алергии и други респираторни заболявания.

Грижи се за здравето на сърцето

Някои проучвания показват, че черният бъз може да допринесе значително за подпомагане на здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на лошия холестерол в организма и подобряване на цялостната сърдечно-съдова функция.

Потенциалът на сиропа да поддържа здравето на сърцето добавя още повече тежест към неговата и без това доста голяма привлекателност като холистична добавка за здраве.

Как да включите сироп от черен бъз в своята рутина

Приемът на сироп от черен бъз като ежедневна добавка през по-студените месеци може да бъде доста добра идея.

Този продукт може да осигури продължителна подкрепа на имунната система, когато сезонът и метеорологичните условия го налагат.

Черният бъз може да се приема и под други форми. За онези от вас, които не желаят да пият сироп има и друго решение, включително течност, дъвки и капсули.

Домашни рецепти: Как да си направим сироп от бъз у дома

За тези от вас, които са по-практични и обичат да контролират съставките на онова, което приготвят, приготвянето на сироп от черен бъз у дома е много добра опция.

Една проста рецепта може да включва варене на бъз с вода, при което можете да добавите мед на вкус и други, за да се създаде една още по-ароматна и здравословна смес.

Ако освен това допълните приема на сироп от бъз с балансирана диета, редовни упражнения и достатъчно сън, ще можете да допринесете за постигането на много по-добро здраве и стабилна имунна система през цялата година.

Сироп от тревист бъз: Още един начин да подсилите имунитета си

Подобно на сиропа от черен бъз, този от тревист бъз също носи безкрайно много ползи за имунната система. Нека да споменем само някои от тях, които са най-добре известни и доказани:

Богат е на антиоксиданти

Цветовете от тревист бъз са пълни с антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес, поддържайки цялостното здраве на тялото.

Противовъзпалителни свойства

Подобно на черния бъз, сиропът от тревист бъз е известен със своите противовъзпалителни свойства, като помага за намаляване на възпаленията във всички части на тяло.

Поддържа респираторното здраве

Подобно на сиропа от черен бъз, сиропът от тревист бъз може да окаже положителен ефект върху здравето на дихателните пътища. Може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с настинки, алергии и други респираторни проблеми.

Подобряване на настроението и съня

Смята се, че сиропът от тревист бъз има леки седативни свойства, които могат да допринесат за подобряване на качеството на съня. Освен това може да има положителен ефект върху настроението.

Включване на двата сиропа във вашата рутина

Включването на сиропи от черен и тревист бъз като ежедневни добавки през студените месеци може да окаже дълготрайно положително влияние на имунната система.

Приготвянето на смес от сиропи от черен и тревист бъз у дома може да ви предложи синергичен микс от ползи, комбинирайки най-доброто от двете растения. Комбинацията може да бъде съобразена с личните вкусови предпочитания.

Съчетаването на тези сиропи с цялостен подход в грижата за вашето здраве, включващ балансирана диета, редовни упражнения и достатъчно сън, допринася за цялостно благосъстояние на човешкия организъм.

Сироп от черен и тревист бъз за по-добро здраве, но попитайте и вашия лекар

Сиропите от черен и тревист бъз са известни със своя уникален набор от ценни качества и многобройни предимства.

Те са добавка с многостранни качества, които могат да имат положително отношение към здравето на почти всеки човек.

Независимо дали се приемат превантивно или целево за да ви помогнат в лечението на даден здравословен проблем, тези сиропи са един наистина възхитителен начин за укрепване на имунната система и повишаване на цялостната жизненост.

Въпреки това, независимо колко полезни могат да бъдат, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да въведете подобни добавки към своята ежедневна рутина.