Салвия или градински чай е добре позната многогодишна билка, който е известна със своето изключително въздействие върху човешкото здраве. Тя се използва с голям успех в кулинарията и медицината.
Разпространението и в тези две направления е от векове насам. Днес, когато има голям интерес към здравословното хранене, тази билка става още по-популярна и намира нови приложения.
Салвията произхожда от едно и също семейство с розмарина и голяма част от ползите на билката са благодарение на розмариновата киселина, която се съдържа в нея. Това подсказва за интересните ползи, които този чудесен дар от природата има.
Билката става популярна в кулинарията поради своя приятен вкус, който е леко пиперлив и придава лека нотка на екзотичност на ястията, към които се добавя салвията.
Възможно е да не сте се докосвали все още до вкуса и ползите на градинския чай. В тази статия ше разгледаме основните приложения на билката и ще ви дадем няколко предложения за вкусни рецепти.
Здравословни ползи на салвията: свойства на растението
Салвията или градинския чай притежава уникални качества, които гарантират неоспоримите ползи на билката. Подобно на други растения, които имат лечебни свойства салвията също става много популярна съставка в различни лекарства.
Специално, за тези от вас, които за първи път се задълбочават в изследване на това растение, ще разгледаме подбрано ползите от приема му. Те се дължат на следните свойства, които салвията има:
Антиоксидантни свойства
Градинския чай има профил на силен антиоксидант, който подпомага борбата със свободните радикали. По този начин салвията подпомага спирането на преждевременното стареене на клетките и намалява риска от развитието на някои заболявания.
Поради антиоксидантните си свойства, салвията подпомага клетъчното възстановяване и укрепване на имунната система.
Противовъзпалителни свойства
В състава на растението се съдържат съединения, които имат силно противовъзпалително действие. Приемът на билката допринася за възстановяването от възпаления и помага за намаляване на възпаления при заболявания артрит, дерматит и други.
Най-добрият начин да намалите възпалението е чрез дъвчене на листа от салвия. Трябва обаче да ви предупредим, че билката има доста интензивен аромат.
Друг начин за облекчаване на възпалението в дихателните или стомашно-чревни пътища е приема на тинктура от салвия.
Подобрява когнитивните функции
Салвията е една от билките, която има доказано действие в подобряване на когнитивните функции. Тя допринася за по-добър фокус и памет също така стимулира концентрацията. Това се дължи на съдържанието на етерични масла, които се свързват с рецепторите на мозъка, които отговарят за усвояването на информация и укрепването на паметта.
Свойства свързани с поддържането на здрава кожа и коса
Някои козметични продукти съдържа салвия, тъй като производителите признават уникалните качества на градинския чай в поддържането на здрава кожа и коса. Тези свойства отново се дължат на антиоксидантите, които се съдържат в билката.
Те допринасят за поддържането на еластична и хидратирана кожа. Градинският чай също се съдържа в продукти, които са предназначени за борба с акне и пъпки.
Салвията подсилва имунната система
Тази полза е свързана с противовъзпалителното свойство на растението. Приемът на билката намалява ефекта на бактериалните и вирусни инфекции. Може да се използва и локално, чрез тинктура, с която на намажете кожата си.
Тя също е врата за проникване на бактерии в тялото. Използването на антибактериален сапун от салвия предоставя допълнителна подкрепа за вашето здраве и имунна система.
Ползи за оралното здраве
Антибактериалните свойства на салвията подобряват оралното здраве и действат срещу микроорганизмите в зъбната плака. Поради противовъзпалителните си свойства, екстрактът от градинския чай се използва и като метод за борба с кариесите.
Облекчава симптомите на менопауза
Дамите на възраст между 45 и 55 години знаят с колко неприятни усещания е съпроводен периода на менопауза. Понякога си мислят, че горещите вълни и смяната на настроения са неуправляеми, но точно салвията може да помогне за по-леко преминаване през тези усещания.
Чаша градински чай може наистина да успокои бурните симптоми на менопаузата и да направи дните ви по-леки и приятни.
Допринася за здравето на стомаха
Розмариновата киселина, която се съдържа в градинския чай има свойствата да предотвратява стомашните спазми. Салвията се смята за добро противовъзпалително средство за стомаха и приемът на билката намалява шанса за появата на диария и гастрит.
Добавянето на рецепти със съдържанието на салвия към вашето меню може да подобри целия храносмилателен процес и да допринесе за усещането за комфорт в стомаха.
За контролиране на диабета
В билката се съдържат определени химикали, които действат като лекарства предписвани за състоянието диабет. Салвията подпомага регулирането на отделянето на складираната глюкоза в черния дроб. По този начин се предотвратяват големи колебания в кръвната захар.
Какви са лечебните приложения на салвията
Освен изброените ползи до момента, можем да посочим и някои лечебни приложения на билката, които я правят задължителен елемент в някои лекарствени продукти предназначени за посочените състояния.
Приложение при дихателни заболявания
Градинският чай е известен със своите положителни ефекти върху дихателната система. Инхалациите с чай от салвия се препоръчва при състояния на бронхит и астма. При дихателни затруднения се препоръчва да правите инхалации, чрез които салвията да достигне до дихателните ви пътища и да ги пречисти.
Регулиране на нивата на кръвната захар
Това лечебно приложение на салвията е от важно значение за хората, които страдат от диабет. Приемът на салвия може да регулира нивата на захарта в кръвта и да подобри здравословното състояние на диабетиците.
За здравето на устната кухина
Поради наличието на антисептични свойства, салвията намира приложение като съставка в много продукти за грижа на устната кухина. Билката се препоръчва при проблеми като пародонтит и зъбни възпаления.
Рецепти със салвия
Градинският чай намира приложение и в кулинарията. Още по времето на гръцката и римската цивилизация салвията се използва като консервант за месо. Причината е, че антиоксидантните свойства на растението предпазват маслата от окисляване и предотвратяват гниенето. Салвията също премахва мазния вкус на тежката храна.
Преди да започнете с приготвянето на рецептите със славия трябва да ви предупредим, че билката има силен стипчив аромат, но много приятен и освежаващ вкус. Най-често растението намира приложението си в кулинарията в следните хранителни продукти:
- Дресинги за салати;
- Зеленчукови ястия;
- Плънки, колбаси, птиче месо, риба;
- Смесени подправки.
Ако и вие сте готови да забъркате интересни рецепти за храни и напитки със съдържанието на салвия сме подготвили за вас няколко идеи:
Овкусена сол със салвия
Необходими са ви ½ чаша морска сол и ¼ чаша прясна салвия. След като си набавите тези съставки следва да смесите солта и салвията и да разстелите сместа върху хартия за печене. Печете на 200 градуса за 25-30 минути. Целта е подправката да изсъхне. Поставете получената подправка в кухненски робот до степен на смилане според вашите предпочитания.
Рецепта за чай от салвия
Чаят се приготвя след като попарите 3 с.л от листа от салвия или 1 с.л изсушен градински чай с гореща вода и добавите сироп стевиола. Добавете подсладител и лимон по желание.
Рецепта за витаминна вода от градински чай
Представяме ви една рецепта за вода, която да достави на организма ви естествени антиоксиданти и витамини. Необходими са ви вода, 200 г бери плодове, 50 г пресни листа от салвия.
Добавете плодовете към водата. След това втрийте градинския чай между пръстите си с цел да освободите маслата и го добавете към водата. Оставете течността на стайна температура за 1-2 часа. Може също да я оставите в хладилник за 3 или 4 часа. Важно е да се знае, че колко по-дълго оставите водата, толкова по-силен ще е аромата.
След 48 часа извадете плодовете и салвията от водата. Съхранявайте витаминната вода в хладилника и я консумирайте до 3 дни след като я направите.
Питка с тиква и салвия
Пригответе следните продукти:
- Брашно- 250 г;
- топла вода- 100-120 мл;
- тиквено пюре - 80-100 г;
- разтопено масло- 1 с. л.;
- захар - 1 ч. л.;
- сол - 2 ч. л.;
- салвия - 10-12 листа;
- суха мая - 3 г (1 ч. л.);
- жълтък – 1 брой;
- вода;
Маята и захарта се размиват в топла вода. Оставете сместа на топло за 10 минути. След това прибавете тиквеното пюре и нарязаните листа салвия. Постепенно пресейте брашното. Замесете полученото тесто и накрая прибавете солта и разтопеното тесто.
Тестото се меси 15 минути и се оформя на топка. Оставете тестото на топло да втаса за 30 минути. Разделете тестото на топки по 80 г и след това ги оформете на фитил. Наредете получените фитили в тавата.
Оставете ги на топло за 40-60 минути. След това ги намажете с разбит жълтък. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути до златист цвят.