Финансовите институции в Европейския съюз (ЕС) ще трябва да покажат колко бързо могат да се възстановят от кибератаки, докато разчитат все повече на услугите на гиганти в облачните услуги като Amazon, Microsoft, Google и IBM, обявиха днес властите в ЕС, цитирани от Ройтерс.

Регулаторите са притеснени от скоростта и мащаба, с който банки, застрахователи и инвестиционни посредници прехвърлят ключови функции и пазарни операции в няколко облачни платформи.

Проблем в една облачна компания потенциално може да попречи на услугите в много финансови фирми, допълват регулаторите.

Съветът на ЕС, който представлява 27-те държави членки, заяви, че е завършил последния етап на одобрение от блока на новия Закон за дигитална оперативна устойчивост, известен като DORA.

IT секторът в банките и други институции

Банките и други финансови фирми вече имат планове за ИТ сигурност, но е нужно повече, за да останат устойчиви при тежки сривове, коментира Збинек Станюра, министър на финансите на Чехия, която държи председателството на ЕС в момента.

„Благодарение на хармонизираните правни изисквания, които приехме днес, нашият финансов сектор ще може по-добре да продължи да функционира по всяко време“, допълва той.

Изискванията ще се прилагат за финансови фирми и „ключови“ трети страни, предоставящи финансови услуги.

„Ако започне широкомащабна атака срещу европейския финансов сектор, ние ще бъдем подготвени за това“, казва Станюра.

Органите, отговарящи за ценните книжа, застраховането и банките в блока, ще напишат технически правила за прилагане на новия закон.

Европейският парламент вече даде зелена светлина и законът ще влезе в сила към края на 2024 г.

Google е сключил цели 24 сделки с големи девелопъри

Американският интернет гигант Google е сключил поне 24 сделки с големи разработчици на приложения, за да ги спре да се конкурират с неговия Play Store, включително е сключил споразумение да плати на Activision Blizzard около 360 млн. долара за три години, гласи изявление в съда, цитирано от Ройтерс.

Освен това Google се е съгласила да плати на Riot Games, звено на Tencent Holdings, което стои зад играта „League of Legends“, около 30 млн. долара за една година, допълват документите.

Финансовите детайли се появиха наскоро в нередактирно копие на съдебно дело, което разработчикът на „Fortnite” Epic Games е завел срещу Google през 2020 г. В него се твърди, че става дума за антиконкурентни практики, свързани с бизнеса на интернет гиганта с Android и Play Store.

Google определя делото като неоснователно. Освен това твърди, че сделките, за да останат доволни разработчиците, отразяват здравословната конкуренция.

Riot твърди, че преглежда документите. Activision не е отговорила на запитването за коментар.

Миналата година Epic до голяма степен загуби подобно дело срещу Apple – другия водещ доставчик на магазин за приложения. Въззивното решение по случая се очаква през следващата година.