Без значение дали е началото или края на година, дали лятото наближава или е тъкмо отминало, изгарянето на излишни калории винаги е цел номер едно в нечий живот. Влизането във форма е процес, който изисква постоянство, дисциплина и правилна организация.

Причините поради, които сте предприели определени стъпки към изгаряне на излишните килограми може да са много. От постигане на стройна фигура, до поддържане на балансирано здравословно състояние – свалянето на излишните килограми отново и отново става цел номер едно.

Истината е, че много малко хора са доволни от своето тегло и физическо състояние. Дори и за няколко месеца да успеете да влезете във форма много възможно след като се порадвате на резултата отново да се отпуснете и отново да качите няколко килограма.

Друг е случаят, в който има хора, които се подлагат на строги диети без да очакват йо-йо ефекта заличи следата от всичките им усилия.

Начините за бързо и екстремно отслабване са много. Резултатът е само един – нарушения в здравословното състояние и в някои ситуации качване на още повече килограми от вече свалените.

Темата за здравословното отслабване е актуална. Все повече хора търсят методи, които да им донеса по-бавен, но по-сигурен успех в борбата с излишните килограми.

В тази статия ще ви запознаем с някои от доказаните методи за здравословно и ефективно отслабване. Освен това в текста ще намерите мотивация и подкрепа, с която да бъдете постоянни и дисциплинирани по време на процеса.

Какво представлява отслабването – как да постигнете резултати

Преди да започнем е важно да определим, че свалянето на между 0.5 и 1 кг на седмица се счита за безопасно. По-скоростното сваляне на килограми може да повлияе негативно на вашето здраве.

За никого не е тайна, че здравословното отслабване се постига от комбинация с правилно хранене и физическа активност. Разбира се, резултатите идва с различна скорост при всеки човек.

Метаболизмът на всеки функционира по индивидуален начин. Това означава, че при хората с бърз метаболизъм изгарянето на излишни мазнини се случва по-бързо в сравнение с хората с по-бавен метаболизъм.

Основно повечето методи, които следва да ви представим се основават на 3 ключови момента:

  • Намаляване на апетита и чувството за глад;
  • Загуба на тегло с физическа активност;
  • Подобряване на метаболитното здраве;

Искаме да обърнем внимание на реалистичното поставяне на цели в отслабването. Приемете своето тегло и тяло такова каквото е и си поставете реалистични цели относно килограмите, които искате да свалите и времето, за което ще го направите.

1.Хранете се разнообразно

Първият ни съвет е във връзка с разнообразното хранене. В интернет има много диети, според които трябва да ядете един вид храна за определен период от време. Най-често това са именно тези бързи начини за отслабване, които са съпроводени с йо-йо ефект.

Ключът за поддържане на здравословно състояние е разнообразното хранене. Старайте се всяко ваше хранене да включва на протеини, мазнини и нисковъглехидратни зеленчуци.

Всеки един компонент има своята роля за изгарянето на излишни мазнини по естествен и ефективен начин. Особено важно е значението на протеините, които регулират хормона на глада.

2.Периодично гладуване

Този метод е познат още като фастинг и дава наистина забележителни резултати. Фастинг храненето включва определени периодични пости през няколко часа. Методът е здравословен защото не изисква дълго гладуване, а само хранене през определен интервал от време.

През периодите, които са определени за хранене може да поемате всякакъв вид храна без да се ограничавате от към количество.

Има няколко вида фастинг според продължителността на периода, в който не се храните. Един от най-ефективните методи е 16/8, при който се пропуска закуската и обяда става първото ядене за деня. При него трябва да спазвате интервал от 16 часа, в които не се храните и 8, в които може да си хапвате.

3. Активна физическа дейност

Не е лъжа, че може да отслабнете само с контролирано хранене, но значението на физическата дейност в поддържането на желаното тегло и оформяне на фигурата е голямо. Практикуването на какъвто и да е спорт е препоръчително за поддържане на цялостното здравословно състояние и оптималното тегло.

Постарайте се поне 2-3 пъти на седмица да се отдавате на тренировки. Може да започнете да посещавате фитнес или да се запишете на спорт, към който винаги сте имали интерес.

Освен за загубата на излишни мазнини, физическата активност помага и за оформяне на мускулите и постигане на мечтаната фигура.

Ако нямате време да отделите на ходете на фитнес може да планувате повече движение в ежедневието си. Например слизайте една спирка по-рано, разхождайте се в обедната почивка или през уикендите. Всяка допълнителна физическа дейност ще забърза процеса по сваляне на килограми.

4. Стремете се към калориен дефицит

Популярността на този метод за отслабване гарантира и неговата успеваемост. Постигането на калориен дефицит за дълго време помага за по-ефективното сваляне на килограми и тяхното поддържане.

Повечето нискокалорични диети са създадени с цел постигането на калориен дефицит, при който дневния прием на калории се намалява с 550-750 kcal.

Това означава, че за дамите е препоръчително да намалят приема на калории до 1200–1500 kcal за ден, а за мъжете 1500–1800 kcal за ден.

Идеята на калорийния дефицит е консумирането на по-малко калории. По този начин тялото се обръща към резерва на мазнини, които използва за енергия и ги изгаря.

5. Намаляване на въглехидратите

Говорейки за постигане на калориен дефицит няма как да не обърнем внимание на намаляване на въглехидратите. Отстранете от менюто си всички храни съдържащи рафинирана захар и нишестета. Заменете преработените храни с фибри.

Един от най-големите врагове на отслабването и здравословното състояние като цяло е глюкозата. При наличието на излишни нива на глюкозата в кръвта се провокира отделяне на хормона инсулин, който насърчава складирането на мазнини в мастната тъкан.

Има много начини да замените приема на рафинирани въглехидрати и захари. Пълнозърнестите храни са чудена алтернатива на повечето хранителни продукти, които имат високо съдържание на въглехидрати.

Включете в менюто си повече плодове и ядки. Плодовете съдържат естествени захари, а ядките са добър източник на енергия, който може да замени желанието за похапване на въглехидрати.

Тази промяна в храненето води до намаляване на чувството на глад, което е заменен с чувство на ситост и повишаване на енергийните нива по здравословен начин.

6. Промени в начина на живот

Преди да предприемете стъпки към методите за отслабване проследете начина си на живот и отчетете кои са вредните ви навици. Високите нива на стрес, липсата на качествен сън, недостатъчния прием на вода са навици, които допринасят за качването на килограми.

Стресът увеличава желанието ни за прием на въглехидрати или алкохол. От друга страна недостига на качествен сън увеличава нивата на стреса. Недостатъчния прием на течности не позволява на тялото да изхвърли вредните токсини, които се натрупват в тялото.

Процесът по отслабване е сложен и комплексен. С правилната стратегия и постоянство може да постигнете ефективни и дълготрайни резултати. Успехът се крие в комбинацията от нови хранителни навици и честа физическа дейност.