След стабилен марш към дългосрочен връх спрямо кошница от своите ключови търговски партньори през есента, сега американската валута бързо се понижава, пише Ребека Патерсън, бивш главен инвестиционен стратег на Bridgewater Associates.

Смекчените очаквания за допълнително повишаване на лихвените проценти в САЩ обясняват голяма част от това обръщане, но не цялото. Всъщност, за да разберем отстъплението на долара в последно време – и по-важното, накъде вероятно ще се насочи той – събитията извън САЩ имат не по-малко значение от това, което се случва в техните граници.

Всичко се връща до уникалното положение на долара на световните валутни пазари, което му позволява да поскъпва в две противоположни среди. Отчасти поради статута си на световна резервна валута, той се справя добре, когато светът не върви добре.

Актуалното състояние на долара – какво ще бъде развитието

При този сценарий инвеститорите търсят относителната ликвидност и безопасност на американските активи, особено държавните облигации. Това обикновено е така, дори когато подобни сътресения са с американски произход, какъвто беше случаят след кризата с тавана на дълга на САЩ през 2011 г.

В същото време обаче доларът се засилва и когато икономическият растеж на САЩ е стабилен - и по-конкретно повече от другите основни валути. Това често върви ръка за ръка с очаквания за сравнително по-привлекателна доходност и възвръщаемост на акциите в САЩ, което увеличава търсенето на долари.

Зелената валута се представя по-слабо когато САЩ се справят добре, но по-лошо от останалите големи икономики. Тази среда често означава, че лихвеният диференциал в полза на САЩ е по-малко вероятно да бъде доминиращият фактор, който дърпа капитала към Америка.

При такива обстоятелства американските инвеститори често имат по-голяма увереност да поемат повече риск спрямо чуждестранните активи, особено ако перспективите за тези пазари се подобряват.

Точно това се случва досега през 2023 г. – доларът бързо загуби позиции спрямо валутите на повечето полуразвити и развиващи се икономики.

А сега накъде

За да продължи да се обезценява доларът, не е достатъчно той да е скъп в исторически план и САЩ да имат дефицит по текущата сметка, който изисква финансиране.

Най-вероятно ще трябва да видим и останалата част от света да продължи да публикува икономически данни и да прилага политики, които ще пренасочат капитал към тези пазари. Това е възможно, но далеч не е сигурно.

Пекин, например, очевидно удвоява подкрепата си за растежа, докато се бори с обществената цена на бързото излизане от политиката си за нулев Covid, като наскоро измести приоритета си от регулирането, свързано с технологиите, и намаляването на задлъжнялостта на имотния сектор.