Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн ще бъде пуснат от затвора в петък, след като комисия към правосъдното министерство препоръча той да бъде освободен условно. Това бележи драматичен обрат в политическата и бизнес средата в Южна Корея преди провеждането на президентските избори в началото на следващата година, пишат запознати.

Министерството на правосъдието реши днес да освободи условно фактическия лидер на Samsung, заяви правосъдният министър Пак Бом-кай по време на брифинг.

Властите са стигнали до това решение, след като са взели предвид „отношението на Лий към обществото и отношението му по време на престоя в затвора“, както и влиянието на продължаващата пандемия върху националната и световната икономика, посочва още Пак.

53-годишният Лий бе върнат за втори път в затвора в края на януари, след като беше осъден за даване на подкуп, за да спечели подкрепа за получаване на наследството над Samsung. Милиардерът излежа шест от 18-те месеца, които се очакваше да прекара в затвора по време на втория си престой в него.

До какво доведе затварянето на Лий

През месеците след затварянето му, сривът в доставките на световната индустрия за чипове и ролята на Samsung в улесняване на сделката за ваксини срещу Covid-19 със Съединените щати, разпалиха призивите на бизнес лидери и политици за освобождаване на лидера на най-големия южнокорейски конгломерат и най-голям производител на чипове.

И все пак активисти критикуваха решението за освобождаване на Лий, заявявайки, че този ход е доказателство за специалното отношение към магнат, стоящ зад една от най-големите компании в държавата.

Кой има интерес Лий да е навън

Решението отразява дилемата на президента Мун Дже Ин между защитата на политическото наследство и подпомагането на неговата партия преди следващите президентски избори. Осъдените лидери на големи компании, включително бащата на Лий – Лий Кън Хе, обичайно са били помилвани, а не условно освобождавани, от предишните президенти.

Но условното освобождаване се разглежда като по-малко рисковано, тъй като може да бъде одобрено от министъра на правосъдието, без да се търси съгласие от президента, който беше избран преди четири години с прогресивна платформа, включваща преразглеждането на бизнес практиките на огромните влиятелни компании.

Въпреки че Лий ще бъде пуснат от затвора дни преди Деня на националното освобождение на Южна Корея, милиардерът все пак ще трябва да поиска прекратяване на петгодишното му ограничаване на заетостта, за да може да се върне към управлението на конгломерата.

До какво ще доведе освобождаването на магната

Завръщането на Лий начело на Samsung може да ускори важни инициативи като инвестиционния план за 17 млрд. долара в Съединените щати или големи сливания и придобивания.

Компанията обяви, че планира да изгради голям завод за развити чипове в Съединените щати, надявайки се да спечели повече американски клиенти и да намали изоставането си спрямо лидера в индустрията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Обещанието за завод в САЩ помогна за уговаряне на сделката на Samsung Biologics за производството на ваксините на Moderna, обяви по-рано Bloomberg News.