Много са типовете поведения, които могат да ни отблъснат в един човек. Често в живота си се сблъсквате с различни токсични личности, които ни манипулират, налагат мнението си и се опитват да ръководят живота ни. Това може да бъде отблъскващо за някои, но и много опасно за други. Опасно е за тези, които не различават токсичните поведения,  оправдават ги или са прекалено заблудени, вярвайки в добрите намерения на отсрещния човек.

Егоцентриците са едни от тези хора, с които ни сблъсква живота, а познаването на техните характеристики и особености на поведение може да бъде предизвикателство, тъй като често се крият зад „маски“. В тази статия сте ви подготвили дефиниция на думата „егоцентрик“ и как да разберете дали срещу вас стои такъв.

Отношенията в такъв човек, без значение приятелски, партньорски или професионални, могат да ви се отразят изключително зле и да ви вкарат в капаните му. Важно е да разпознавате тези характеристики, за да се измъкнете, ако сте поотпаднали в близка връзка с такъв човек и се „подчинявате“ на неговите правила.

Дефиниция за егоцентрик

Егоцентриците са тези хора, които не могат да разберат чужда перспектива и гледна точка. Те не приемат различна от своята гледа точка и чужди преживявания. По принцип при децата до 6-7 годишна възраст егоцентризмът е нормално явление. Това е периодът, в който децата изграждат постепенно различията между Аз-а и външния свят. Но след тази възраст явлението се разглежда, като токсичен модел на поведение.

То рядко се среща при зрели хора, но ако срещнете такива, те по действията си ясно показват, че са егоцентрици, затова е важно да ги разпознавате. Егоцентризмът е различен от нарцисизма. Нарцисистът знае, че другите мислят различно от него, просто не го интересува, защото поставя себе си на първо място. При егоцентрика не е така, защото той смята, че всичко, което вижда и  мисли е така и не може да приеме, че има нещо различно.

Въпреки, че всеки в живота си понякога проявява доза егоцентризъм и това е нормално, когато е постоянно явление, случващо се при всяка ситуация, говорим за завършен егоцентрик.

Егоцентризмът може да навреди на много отношения и ако смятате, че близък човек има егоцентрични наклонности, му помогнете да ги осъзнае, ако смятате, че може да се справи с тях или се отдръпнете, ако не виждате как може да се промени. Обикновено егоцентриците във всякаква форма проявяват няколко общи черти и видове поведения, които сме събрали в тази статия.

Липса на емпатия и невъзможност да се постави на чуждо място

Тъй като егоцентриците просто не могат да се поставят на мястото на другите, защото не разбират тяхната гледна точка и не я приемат, те не могат да изпитват и емпатия. Тези хора често остават безразлични към чуждите чувства и нужди, породени от някоя ситуации.

В романтични връзки са неспособни да покажат съпричастност към партньора си. Те могат да се опитат да го направят, но никога не успяват да изразят истинска съпричастност. Често остават безразлични към това, което човека до тях иска и не осъзнават, че партньорът им може да има различни нужди от техните. В такива ситуации, обикновено другия човек във връзката остава неразбран и ако не я прекрати, започва да прави много компромиси да не изразява чувствата и желанията си.

Не търпят критика

Егоцентриците обикновено се държат безпардонно и могат да понасят критики към тях. Дори при градивни критики биха реагирали обидено, раздразнено и изобщо не биха изслушали мотивите ви.

Тъй като са лишени от чувство за деликатност и подход, те биха се държали изключително безцеремонно с вас. Те ще поставят собствено си щастие на първо място, без да изразят готовност да променят това, за което ги критикувате.

Фокусът им е изцяло върху тях и техните нужди и затова разговорът с тях е труден, когато става въпрос за кортика или за изразяване на различно мнение от тяхното. Те не биха проявили интерес да слушат нещо различно, а да го приемат – няма никакъв шанс.

Не понасят загуба

Егоцентриците не могат да приемат, когато губят или някои не оценява техните успехи. Те постоянно се хвалят и изтъкват себе си, защото искат винаги да са в центъра на вниманието. Имат склонност да преувеличават личните си успехи и не могат да понесат чуждите, защото чувстват, че са „загубили“ или че не са оценени.

Те търсят постоянно внимание и потвърждение от другите, като насочват разговорите към себе си и техните постижения.

Манипулират и използват другите

Егоцентриците са завършени манипулатори, които използват хората около себе си за собствена изгода. Те се стремят да ги осигурят собственото удобство и щастие и са готови на всякакви манипулации за това, без да се интересуват до какво ще доведат действията им.

Това са малка част от признаците, които показват, че някой е егоцентрик. Въпреки, че може човек да не е изцяло егоцентричен и да проявява и много качества, следете за тези модели на поведение, за да не попаднете под нечие токсично влияние и да се чувствате подтиснати.