Съоснователят и главен изпълнителен директор на Pinterest Бен Силбърман предава ръководството на компанията на ветерана от Google и PayPal Inc. Бил Рейди, което е знак, че компанията за социални медии ще се фокусира повече върху електронната търговия.

39-годишният Силбърман ще заеме новосъздадената позиция на изпълнителен председател и ще запази мястото си в Борда на директорите, се казва в изявление на базираната в Сан Франциско платформа за социални медии във вторник. Рейди също ще се присъедини към борда на компанията.

Какво направи Силбърман за 10 години управление

Промените бележат края на десетгодишното управление на Силбърман като главен изпълнителен директор, по време на което Pinterest достигна над 430 милиона потребители – известни като Pinners - и годишни приходи от над 2,5 милиарда долара. През последните години услугата работи и за изграждането на по-голям бизнес в областта на електронната търговия, за да помогне на рекламодателите и търговците на дребно да продават продукти директно в услугата.

Назначението на Рейди е в съответствие с тази цел. Той се присъединява към Pinterest, след като прекара последните две години, ръководейки търговията и плащанията в Google на Alphabet Inc. 42-годишният мениджър е работил дълги години и в компанията за разплащания PayPal, предава Bloomberg.

„В следващата ни глава сме фокусирани върху това да помогнем на Pinners да купуват, изпробват и действат по всички страхотни идеи, които виждат", казва Силбърман в изявлението.

„Бил е чудесен лидер за този преход. Той е изграждащ мениджър, който разбира сериозно от търговия и плащания.“, допълва той.

Андреа Уишом, водещ независим директор на Pinterest, повтори тези коментари в изявление, като заяви, че „опитът на Рейди в областта на плащанията, разработването на продукти и пазаруването го поставя в уникална позиция да изведе Pinterest до следващата фаза на растеж".

Развитието на Pinterest

Сайтът набра много потребители в началото на пандемията, тъй като хората оставаха вкъщи и търсеха неща за правене около дома, като градинарство и декорация.

Но задържането на този растеж се оказа трудно, когато интензивността на пандемията намаля и хората започнаха да се връщат към други дейности. През април Pinterest съобщи, че през първото тримесечие месечните активни потребители в световен мащаб са намалели с 9% на годишна база.

Марк Махани, анализатор в Evercore ISI, нарече този ход „драстична стъпка".

„Ако довеждате човек извън компанията, внасяте много несигурност в Pinterest и в управленския екип.", каза Махани в интервю.

Силбърман е последният главен изпълнителен директор, който се оттегля от компания, спечелила клиенти и продажби по време на пандемията, но изпитваща трудности да задържи този растеж - група, която включва Джон Фоли от Peloton Interactive Inc. и Дан Спрингер от DocuSign Inc. Други основатели, които също прекратиха задълженията си като главни изпълнителни директори през последната година, са Джеф Безос от Amazon.com Inc. и Джак Дорси от Twitter Inc.