Ухапването от паяк е ситуация, с която може да се сблъска всеки човек, независимо от неговия пол и възраст. Въпреки че повечето ухапвания от паяци не са опасни и не представляват сериозна заплаха за живота, някои видове паяци могат да причинят неприятни симптоми.

Ако имате странни зачервявания, сърбеж и подутини може да е следствие от ухапване от паяк. В България не се срещат най-страшните и отровни видове паяци, затова в голяма част от случаите ухапванията са безопасни. Но в други части на света се срещат изключително отровни и опасни видове паяци, от чиито ухапвания има сериозни симптоми и последици. За алергичните хора е особено опасно и търсенето на лекарска помощ в този случай е задължително.

В тази статия ще разгледаме симптомите от ухапването на паяк и ще ви дадем няколко домашни метода, с които може да го излекувате по-бързо. Въпреки, че паяците на територията на държавата ни рядко хапят хора е хубаво да сте информирани и да разпознавате симптомите от ухапването им.

Как изглежда ухапването от паяк и какви са симптомите

Ухапването от паяк има характерни прояви и симптоми. Обикновено ухапването представлява червено подуто и болезнено петно по кожата. Може да предизвика сърбеж или оток, а болката варира от лека до интензивна в зависимост от вида на паяка. 

Обикновено се появяват нарастващи лезии, на местата, където ви е ухапал паяка, а усещането от самото ухапване е все едно, че ви бодат с игла. На засегнатото място може да се наблюдават и следи от зъби, в зависимост от това колко голям е паяка. Следите от зъби представляват две малки дупки, намиращи се една до друга. Такива следи се наблюдават след ухапване от видовете каракурт и черна вдовица, а европейската черна вдовица е вид паяк, който се среща  и в България.

Броят на ухапванията също подсказва дали те са от паяк или не. Множеството ухапвания обикновено са предизвикани от насекоми, като комари или дървеници, а не от паяци. Сезонът също е от значение, тъй като паяците са активни в края на лятото до есента, по време на размножителния си период.

Мястото на ухапването често е чувствително при допир, а ако паякът е бил отровен, може да се стигне и до некроза на мястото.

Как да третирате ухапването в домашни условия

Ако ухапването не е от отровен паяк в повечето случаи минава за няколко дни с леки симптоми. Все пак има няколко неща, които можете да направите в домашни условия, за да ускорите заздравителния процес и да намалите дискомфорта и симптомите.

При откриване на ухапване от паяк е важно да измиете засегнатата област с вода и сапун, за да премахнете мръсотията и бактериите от мястото, а след това можете да поставите студен компрес за намаляване на отока и сърбежа.

Ефективно средство за успокояване на кожата е и гелът от алое вера. Нанасянето на такъв гел върху засегнатото място ще ускори процеса на възстановяване. Алое верата съдържа множество минерали, витамини и мастни киселини, които помагат намаляването на възпалителни процеси и сърбеж. Този гел също така има охлаждащ ефект и може да се нанася директно върху мястото на ухапването.

Сместа от вода, сода бикарбонат или вода и куркума също облекчава симптомите, като намалява болката и сърбежа. Може да опитате и с етерично масло от мента, като разтворите няколко капки във вода и мажете засегнатото място няколко поредни дни.

Ако пък има опасност или се съмнявате, че ухапването е от отровен паяк задължително потърсете лекарска помощ. Същото важи и за хората, които са алергични. Ухапванията от отровни паяци причинява повръщане и висока температура и могат да са изключително опасни, ако не потърсите навременна лекарска помощ.