Здравей! В Socialni.bg винаги сме се опитвали да ти предадем незабележимото около всички ни по един забележителен начин. Дали успяваме, или не – ние не можем да кажем, но едно нещо е факт.

Днес ще направим пореден опит и още една крачка към това да ти разкрием няколко неща, които може би не забелязваш. Днес е понеделник, Денят на детето, но това далеч не е оправдание да се държиш като дете, наивно смятащо, че всичко ще се промени в негова полза.

След като днес е официалният празник на детето, много е вероятно да изпиташ нетърпима носталгия към детството. Това да поискаш отново да си дете, може да е опасно, защото току-виж те е върнал ментално към онези дни, в които си мислеше, че „всичко, що ‘фърчи се яде“.

За да не стават непредвидени инциденти, от Socialni.bg сме до теб не само в петък с „Обзора на Ганьо“ (което не ти пречи да се върнеш няколко дни назад и да прочетеш тогава какви готини неща написахме). Днес, в първия ден след уикенда също сме до теб, за да ти покажем правия път и да помогнем ако е имало носталгия.

Ще се позовем на няколко житейски правила, които да ни помогнат в битката с това да ти внушим нещата, които искаме да ти споделим. Сега е модерно да вярваме на статуси в социалните мрежи, така че ние не мислим да се изолираме от актуалното.

Нека започваме, че времето е ценен ресурс, а ние не го притежаваме в изобилие.

1. „Жертвите, които правим сега, ще се отплатят после“

Това са думи, което много от хората не признават за верни. Не е приятно да сме директни и искрени с теб, но нека си направим труда – току-виж си го приел.

Да, най-вероятно веднага ти е хрумнало, че става въпрос за труд, инвестиран в бъдещето. Усилена работа за мечтите, които носиш в себе си – диплома за степен на образование, развитие на наш, собствен бизнес.

Нямаме предвид това да развиваш холдинг (все пак ти го желаем искрено), а става дума за онези малки неща в живота, които според кифлите във „Фейсбук“ са наистина важни – „МАЛЪК остров, МАЛКО, компактно телефонче за 1500 лв., МАЛКА, градска кола“.

Ако не можеш да им го дадеш, не се притеснявай, аз също не мога. Не знам дали успях да те успокоя – едва ли.

Сега сериозно, инвестирай в себе си. Ако имаш време, което се чудиш в какво да инвестираш, излез от платформата за филми и започни курс по чужд език или по личен интерес (готварство, строителство или дори по компютърен език).

Когато имате време, не се чудете къде да го изгубите, задоволявайки сегашните си нужди. Животът ти не свършва утре, за да живеете само днес и сега.

2. „Животът не е много дълъг – грабете с пълни шепи“

Ако трябва да направя плавен преход от предната точка към тази, то мисля, че така ще се получи възможно най-добре. Продължавам с мисълта си за това да не живееш само тук и сега.

Защо не се опиташ да грабиш с пълни шепи от библиотеката? Сега те е страх, но пробвай и ще се убедиш, че книгите не хапят.

Там, сред страниците на хартиените приятели, ще се докоснеш до чужди светове, ще се срещнеш с чужди съдби, разказани детайлно, предадени ти от някого, който е искал да ти ги сподели. Бъди приятелски настроен и дай шанс на книгите и ще се учудиш от това всъщност колко добри попадения има в книжния свят.

3. „Не отлагай за утре – може да е късно“

А така, дойдохме си на думата. Това е навик, типичен изцяло за децата в днешно време.

„Щом нещо е трудно днес, може утре да стане по-лесно и тогава да го направя.“ Познай какво – светът не работи така!

Затова, нещото, което трябва да направиш, е да се изправиш срещу по-трудното още днес, за да може утре да ти е една идея по-лесно. Почивката и удовлетворението след трудно постигната тежка задача са чувства, които възрастните обичат.

Знаем, че понякога се правиш на интересен и се стремиш да скриеш удовлетворението от добре свършената работа, за да не те помислят за отчаян работохолик, но поспри за момент и чуй нас – други работохолици, които, обаче си го признават. Не е никакъв проблем да си отговорен към работата си и да вършиш всичко тогава, за когато е предвидено.

„Обичай себе си и помни, че на никого не си длъжен“

Това изречение е тазгодишният победител по наивни постове в социалните мрежи. Стига глупости, дайте да развалим проклятието на този сериозен слоган на тийнейджърския бунт, породен от пубертета!

Да, да вярваш в себе си и да си сигурен в собствените си възможности, е може би най-хубавото нещо на света. Все пак, ще чуеш много хора да ти казват, че имаш само себе си – ума и тялото ти са единствените сигурни приятели, които ще са до теб във всичко.

Това звучи доста радикално, но човек не може да живее изцяло сам. Вълците-единаци не стигат далеч в своето развитие, което достатъчен аргумент за това, че не е добре да не дължиш услуга на най-добрия си приятел, например.

Не се дистанцирай от хората само защото някой, някъде във „Фейсбук“ е качил пост от рода на „Сам съм. Други няма!“. Бъди себе си и се стреми към това да правиш нещата, които те карат да си щастлив.

Все пак, на ден като днешния, няма как да не ти припомним, че малките жестове правят света едно по-добро място, така че… замисли се! Кой ще е обект на твоята изненада?