Привет, келепирджии! В тазседмичния петък влизаме надъхани, за да победим скуката в днешния ден по-ефективно от най-новия препарат за миене на съдове, дето издържал с по една капка седмично.

При нас няма евтини маркетингови трикове, които да прилагаме отчаяно с цел да ви баламосваме. В крайна сметка, четете статиите в Socialni.bg преди да сме станали по-нагли и от „The New York Times“ и да ви таксуваме за всеки материал.

Знаем, че ще се вдигнем толкова високо, че ще идвате и без да ви каним. Няма да си проповядваме мечтите точно днес – петък 12-ти, който на косъм щеше да е фатален.

Видях се с Ганя малко по-късно от обичайното и това допринесе за нормалния тон на разговора. Не за друго, но се беше наспал и това някак си ме обнадежди, че не всички са криви в петък заради умора и насъбрана негативна енергия.

Въпреки че той Ганьо си седи вкъщи и само събира пари – не е от най-трудолюбивите, но за сметка на това е заможен. Абе, както беше споделил преди известно време – „Не мога да ти се оплача, моето момче!“

Оставяме банковия акаунт на Ганьо да натежава заради нашите хонорари, дето му ги плащаме всеки петък за това, че взима участие в рубриката ни. Тарикатът от слабо населените места (нищо, че според него София му е роден край) има собствена рубрика в бъдещия „The Sofia Times“ и след време тази рубрика ще стане златна, та на косъм диамантена.

От днес казвам: „Край на уводите!“

Наистина, признавам си, трудно ще ми е да се съсредоточавам, когато трябва директно да подхващам темите от раз. На перото му трябва да загрее, да усети пламък, па да се раздраска и оттам писането да върви като добре смазана машина – бавен процес, осеян с много перипетии.

Днес не купих кафе на Ганьо, защото… забравих. Въпреки моя видно проявен заплес, настроението на Ганя остана спокойно, а той бе твърде уравновесен за човек, който не е пил първото си кафе за деня.

Това, честно казано, ме изненада силно и веднага го попитах какво толкова хубаво се е случило. Веднага ми бе отвърнато, че коронавирусът се връщал и според Ганя ви най-вероятно август месец ще настане истински хаос с болестта.

Честно, наскоро чух и други хора да говорят така (специално за август), но на мен ми е малко смешно. През изминалите две седмици, когато имаше по осем заразени дневно, никой не приказваше, че видиш ли, вирусният апокалипсис ще ни залее отново – стегнете се.

Реално, по-голяма вероятност има това Божков да се върне от Дубай и да влезе в България все едно нищо не е станало, отколкото коронавирус да ни натръшка отново. Стига конспирации, дайте малко факти.

София е България или България е София

Честно, бъркам ги тези две понятия. Значи, когато кажат 104 заразени за последното денонощие, хората реагират сякаш всички случаи, за които се съобщава, са открити в столицата. Сега всичко живо в градския транспорт е полудяло и днес на път за срещата ми с Ганя видях хора с очила.

Попитах Ганьо за това дали ще има толкова сериозна и стриктна карантина, каквато имаше през изминалите месеци. Бе ми отговорено по следния начин (трябва да ви го цитирам, защото е култово): „Ако правителството затвори нацията по домовете, тя ще изкара правителството от Народното събрание.“

Сега, не знам как да го тълкувам това, надявам се вие да го схващате, но според мен Ганя имаше предвид, че народът не би изтърпял още веднъж да виси вкъщи след като вече помириса въздух и нормален ритъм на живот.

Божков ще яде пица, или пицата ще изяде Божков

Все пак продължих да нахалствам и попитах Ганьо относно ръста в последните дни. Той побърза да отвърне и каза, че тази тема му омръзнала.

Искал за Божков да говори… и почна да ги разправя едни:

„Виж сега, репортерче, Дубаеца не е вчерашен. Той пица си е поръчвал много и знае там схемата къде е и каква е.

При него сигурно е две за цената на една, защото е редовен клиент. Интересното е кой ще е, обаче, следващият.

Някой от комикса ще го играе булка и ще хвърля цветя. Не мога да се обзаложа все още, но ми се струва, че може и гологлав да е.“

Да, Ганьо звучи малко като пророчицата Баба Ванга, но нека не обръщаме внимание на това. Понякога именно тези хора, за които другите смятат, че са недоразбрали и неинформирани, казват най-смислените неща, въпреки че отстрани изглеждат недообмислени и хаотични.

Домашно за събота и неделя

Освен да разберете какво е искал да каже авторът в произведението, което току-що прочетохте, помислете и върху това кой е Гологлавия. Дори и да не са в изобилие гологлавите в комикса, все пак не е нужно да затваряме предположенията си само до присъстващите – доста желаещи гологлави „схемаджии“ се навъдиха в държавата, а на Божков му се хапва италиански специалитет.

Кой ще му го сготви, също е интересен въпрос, на който все още има повече неизвестни, отколкото конкретни числа в уравнението.

В края на днешния обзор ще зададем един основополагащ въпрос, отговорен за много спорове на маса, прераснали в бой: „Та, кое е първо – пицата или човекът?“

Абе, пак на косъм да напишем добър материал…