Вчера президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп обеща, че администрацията му ще възстанови пенсиите и здравното осигуряване на работниците, които са загубили работата си по време на мандата на предишното правителство. Според него "никога няма да позволи на никого да обере американския работник" в бъдеще.

Тръмп отбеляза, че "е прекратил кошмара за NAFTA (Северноамериканско споразумение за свободна търговия)" и вместо това въвел USMCA (Споразумение САЩ - Мексико – Канада). По думите му това споразумение осигурявало, наред с други неща, "десетки хиляди работни места в автомобилната индустрия".

Според него това ще оправи всички проблеми с бизнеса, причинени по време на мандата на бившия президент Барак Обама, бившия вицепрезидент Джо Байдън и бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

"Джо Байдън направи корумпирана размяна за номинацията на своята партия. Той предаде контрола над партията си на пълни с ярост социалисти и леви екстремисти", каза Донал Тръмп по време на предизборния митинг в Лансинг, Мичиган.

"Ако Байдън спечели, изгарящите флагове радикали по улиците ще управляват вашето правителство ", заплаши действащият президент на САЩ.

Той обеща днес възможно най-добрия план за икономическа помощ, но след изборите на 3 ноември. Тръмп обвини демократите, които контролират Камарата на представителите, че не преговарят добросъвестно.

Президентът републиканец, който се бори за преизбиране на 3 ноември, и демократката Пелоси се обвиняват взаимно за задънената улица около подготвяния голям пакет на стойност около 2 трилиона долара за стимулиране на американската икономика, пострадала тежко от пандемията от новия коронавирус.

Обратно в близката история

В края на март месец демократите и републиканците в Конгреса договориха спешно гигантски план за икономическа помощ в размер на 2,2 трилиона долара, който включваше помощи за безработица от 600 долара седмично.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очевидно възнамерява да засили предизборната си кампания в северните, колебаещи се за вота щати на САЩ. Bloomberg съобщи, позовавайки се на анализаторски платформи. че президентът на САЩ е изтеглил почти всичките си средства за предизборната кампания от Флорида.

Тръмп не спира предизборната си кампания във Флорида, но сега Републиканският национален комитет (RNC) ще трябва да финансира по-голямата част. RNC е републиканският организационен комитет, който координира предизборната кампания на Тръмп.

Първоначално Bloomberg съобщи, че Тръмп оттегля напълно предизборната си кампания от Флорида. Advertising Analytics, обаче отрекоха подобно нещо и заявиха, че той ще спре напълно кампанията си във Флорида. По-късно и Bloomberg коригира материала си, съграсно актуалната информация.

Да теглим чертата

Кампанията на Доналд Тръмп наистина е извадила 5,5 милиона долара от средствата за Флорида, а в момента RNC финансира голяма част от предизборните харчове, съобщават още.

Според Bloomberg RNC вече е инвестирал 4 млн. долара, а предизборната кампания на Тръмп разполага само с 350 275 долара за Флорида.

Предизборният екип на Доналд Тръмп ще инвестира на друго място спестените пари от Флорида. Според Bloomberg те бъдат насочени към четири щата в северната част на страната: Мичиган, Минесота, Охайо и Пенсилвания.

Те бяха разглеждани като гаранти за победата му през 2016 г. Въпреки това президентът на САЩ в момента изостава и в четирите щата. И във Флорида демократът Джо Байдън води в предизборните анкети – макар и с малко.

Флорида, всъщност е една от най-важните щати, които имат подвижно електорално поведение, т.е не са "абонирани" нито за демократите, нито за републиканците. Именно там се цели Тръмп.

А заедно с 29-те си делегати става дума за един от най-влиятелните щати в процеса по избора на американски президент. През 2016 г. Тръмп спечели тук с разлика от 1,2 процентни пункта.

Същевременно Флорида е един от щатите, които позволяват на гражданите си да гласуват без ограничения по пощата преди официалната дата на изборите на 3 ноември. Тръмп, чиято официална резиденция е в щата, също вече е гласувал тук.

„Гласувах за човек на име Тръмп“, заяви президентът на САЩ в събота.

Длъжник ли е Тръмп

Времената за пазара на недвижими имоти в САЩ са тежки. Кризата с COVID-19 нанесе удар на стойността на активите, особено на бизнес имотите в градове като Ню Йорк.

Инвеститори, които държат дълг с постоянно увеличаваща се стойност, се готвят за трудни преговори с длъжниците си, пишат големите медии отвъд океана. На практика, почти целият дълг на президента Доналд Тръмп, който според финансови документи на правителството му и други документи, възлиза на най-малко 1,1 млрд. долара, е обезпечен с недвижими имоти.

Т.е., всичко е свързано предимно с малък брой сгради и голф игрища, които са в основата на бизнес империята на американския президент. Падежът за около 900 млн. долара от дълга ще настъпи през втория мандат на Тръмп, ако той спечели президентските избори на 3 ноември.

Нетното богатство на американския президент се оценява на 2,5 млрд. долара от списание Forbes. Американската икономика все още е нестабилна, а ако дълговете на президента бъдат подложени на натиск, той може да възприеме твърдолинеен подход към кредиторите си, както го е правел в миналото.