Американският технологичен концерн Intel Corp. съобщи, че е привлякъл Дейвид Зинзър от Micron Technology Inc. за свой следващ главен финансов директор, като същевременно обяви и напускането на един от най-високопоставените си ръководители.

Гигантът на пазара на чипове заяви, че Грегъри Брайънт, ръководител на групата за клиентски изчисления, напуска компанията в края на месеца. Подразделението отговаря за бизнеса на Intel, свързан с персоналните компютри, и генерира повече от половината от приходите на компанията.

Кой е Грегъри Брайънт и защо си отива след години, прекарани в гиганта

Брайънт е топ мениджър в Intel, към която се присъединява през 1992 г. Той представи продуктите на Intel на технологичното изложение CES в Лас Вегас този месец. Брайънт напуска, за да се възползва от нова възможност, съобщиха от Intel.

Компанията за чипове назначи за негов наследник Мишел Джонстън Холтхаус, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението за продажби, маркетинг и комуникации.

Отделът, който тя сега ще контролира, е генерирал приходи в размер на 30,38 млрд. долара през деветте месеца до 25 септември 2021 г. и има 40,06 млрд. долара нетни приходи през 2020 г.

Всичко в Intel е навързано хронологично

Промените се случват около година след като Intel обяви, че Пат Гелсингър ще поеме поста главен изпълнителен директор след поредица от грешни стъпки на компанията.

Оттогава насам Гелсингър се опитва да ускори обрата в Intel, включително с ангажимент да инвестира много в производството на чипове и обещание да върне компанията на позицията като производител на най-добрите чипове в света.

Джонстън Холтхаус ще заеме новата си позиция през следващите месеци, а Intel ще търси нов човек, който да оглави екипа по продажби, маркетинг и комуникации.

Зинзър, финансов директор на Micron, ще се присъедини към Intel следващия понеделник. Той работи в Micron от февруари 2018 г. Преди това е бил президент и главен оперативен директор на специализираната в областта на 5G компания Affirmed Networks, която Microsoft Corp. придоби през 2020 г. Той също така е бил старши вицепрезидент по финансите и финансов директор в Analog Devices Inc. и Intersil Corp.

Micron заяви в понеделник, че е започнала търсене на следващия си финансов ръководител, а главният бизнес директор Сумит Садана е поел допълнителната позиция на временен финансов директор.

По-рано Intel съобщи, че финансовият директор Джордж Дейвис планира да се пенсионира през май, но ще остане в компанията в качеството си на консултант.