Американската видео стрийминг компания Netflix е изправена пред дело, заведено от акционери в съд в Калифорния. То е свързано с обвинения към гиганта, че през последните месеци е подвел пазара относно способността си да продължи да привлича нови абонати, предава Ройтерс.

Делото, заведено във федералния съд в Сан Франциско, търси обезщетение за спада в цената на акциите на Netflix тази година, след като компанията не успя да изпълни прогнозите си за ръст на броя на абонатите си.

Искът е заведен от базиран в Тексас инвестиционен тръст, който обвинява Netflix и нейното ръководство, че не са разкрили, че растежът се забавя, предвид засилената конкуренция, както и че губи абонати на нетна база.

Как вървят цените на акциите

Цената на акциите спадна с 20% през януари, след като компанията разкри слаб ръст на броя на абонатите си. Стойността на книжата се срина с повече от 35% на 20 април, приключвайки борсовия ден на ниво от 226,19 долара, след като компанията каза, че е загубила 200 хил. абонати през първото тримесечие. За сравнение, прогнозата ѝ беше, че ще прибави 2,5 млн. абонати.

Компанията приписва тримесечния спад на инфлацията, конкуренцията от други стрийминг услуги и спирането на платформата в Русия след руската инвазия в Украйна, което струва на Netflix 700 хил. абонати.

Говорител на компанията не е отговорил на запитването за коментар.

Делото посочва съизпълнителните директори на Netflix Рийд Хейстингс и Тед Сарандос, както и главния финансов директор Спенсър Нойман като отговорни. Ищците търсят обезщетение за инвеститорите, които са търгували с акции на Netflix между 19 октомври 2021 г. и 19 април 2022 г.

Meta спира да наема потоци от хора засега

Компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. забавя или спира наемането на някои позиции на средно и висше ниво, което е част от по-широк план за намаляване на разходите и справяне с предизвикателствата, пред които е изправен гигантът в областта на социалните медии, предава Bloomberg.

„Редовно правим преоценка на нашия набор от таланти в съответствие с нашите бизнес нужди и в светлината на насоките за разходите, дадени за този период, съответно забавяме растежа му", каза Meta в изявление в сряда.

„Въпреки това ще продължим да увеличаваме работната си сила, за да гарантираме, че се фокусираме върху дългосрочното въздействие“.

Този ход следва като цяло оптимистичния финансов отчет от миналата седмица - с връщането на платформата Facebook към ръст на потребителите - но компанията предупреди, че войната в Украйна тежи на приходите. Тогава Meta заяви, че ще ограничи плановете си за разходи за годината в светлината на по-слабата прогноза за приходите.