По традиция в края на всяка година Google публикува списък с най-търсените думи от потребителите на търсачката. Тази информация предоставя интересен поглед на тенденциите през годината за света и всяка отделна държава.

Списъкът за най-търсени думи от България се оглавява от думата земетресение. Това се дължи на големия брой трусове регистрирани през годината и най-вече земетресенията, които се случиха в Турция.

Следващият термин в списъка на най-търсените думи от българските потребители на търсачката Google е „Избори 2023“. Тази година се проведоха както парламентарни избори през април така и метни избори през октомври.

Поради тази причина имената на Ваня Григорова и Мария Габриел са на челни позиции сред най-търсените личности в Google от България.

Актуални събития като войната в Израел и Палестина също събраха огромен брой търсения, въпреки че военните действия започнаха чак през октомври месец.

Освен от политика, бедствия и войни, българите са били силно привлечени и от сочената за най-щастливо животно в света австралийска куока. Търсенето й се нарежда на девето място в класацията.

Кой са най-търсените български личности за годината в търсачката

Имената на политически лица преобладават в списъка с най-търсените личности през годината. Класацията се оглавява от кандидата за кмет на столицата излъчен от БСП Ваня Григорова. Други имена от челната десетка са шампионката по шах Нургюл Селимова, певицата Керана, Васил Божков, Мария Габриел, Иван Гешев, Васил Терзиев, Антон Хекимян.

Най-търсените думи в категории книги, филми, спорт

Класацията на най-търсените книги се води от отличената с престижната международна награда „Букар“ – „Време убежище“ на Георги Господинов. Следващите заглавия в класацията са биографичната книга на Матю Пери, и биографиите на принц Хари и Лили Иванова.

Едва ли за някого е изненада, че сред филмовите заглавия с най-много търсения се нареждат „Опенхаймер“ и „Барби“. След тях най-много търсения е получил българския филм „Чалга“.

При спортните събития по традиция най-много търсения имат футболните мачове. Тази година българите са проявили голям интерес от Световното първенство по футбол за жени. Друго спортно събитие, което заема челно място в търсачката е благотворителния „Мач на надеждата“ организиран от бившия капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров.

ChatGPT – най-търсения технологичен термин за 2023

В категорията технологии, игри и мобилни устройства най-търсеният термин е ChatGPT. Това не е изненадващо при положение, че изкуствения интелект стана изключително нашумяла тема през 2023 година.

В списъкът има и други дигитални платформи като “Дигитална раница“ на Министерството на образованието и системата за ранно известяване на BG-ALERT.

Най-търсените термини в списъка общи търсения

  1. Земетресение
  2. Избори 2023
  3. Израел
  4. Ваня Григорова
  5. Матю Пери
  6. Палестина
  7. Тина Търнър
  8. Мария Габриел
  9. Куока
  10. Опенхаймер