Софтуерната компания Mozilla обяви, че е придобила Active Replica – базиран във Ванкувър стартъп, разработващ „уеб-базирана метавселена“, пише TechCrunch.

Според старши вицепрезидента на Mozilla Аймо Удом Active Replica ще подкрепи работата на Mozilla по Hubs – услуга за чатове във виртуална реалност и проект с отворен код на гиганта.

По-специално той вижда екипа на Active Replica да работи по персонализирани абонаментни предложения, подобрявайки преживяването при навлизане и въвеждането на нови възможности за интеракции в Hubs.

„Заедно ние виждаме ключова възможност да въведем още повече иновации и творчество в Hubs, отколкото бихме могли да го направим сами.“

Това коментира Удом в публикация в блога на компанията

От какво мисли да печели Mozilla

„Ще спечелим от това уникално изживяване и възможността да създаваме невероятни преживявания, които помагат на организациите да ползват виртуални пространства, за да движат промяната. Те ще спечелят от нашия мащаб, нашия талант и нашата способност да пускаме иновации на пазара по-бързо“.

Active Replica е основана през 2020 г. от Якоб Ървин и Валериан Денис. Ървин е софтуерен инженер по професия, като е заемал позиции в стартиращи компании за добавена и виртуална реалност, включително Metaio, Liminal AR и Occipital.

Денис има опит в управлението на проекти. Той е работил за компании като BackLight, която е специализирана в базирани на локацията и потапящи изживявания с виртуална реалност за брандове.

Какво става с платформата за виртуални събития

С Active Replica Ървин и Денис се опитват да изградят платформа за виртуални събития и срещи, базираната на проекта Hubs на Mozilla. Active Replica продава пакети за виртуални събития, които включват дизайн на място, планиране на събитие, развлечения на живо и техническа поддръжка.

Преди придобиването Active Replica не е обявявала да има публично външно финансиране. Ървин и Денис са приели нови работни позиции в Mozilla в последните няколко седмици, като сега работят съответно като старши инженерен мениджър и като продуктов лидер.

„Mozilla отдавна се бори за по-здравословен интернет и е била вдъхновение за нас със своята посветеност и принос към отворената мрежа. Обединявайки сили с екипа на Mozilla Hubs, ще можем допълнително да разширим мисията си и да вдъхновим новото поколение създатели“, коментират Ървин и Денис.

„Active Replica ще продължи да работи с досегашните си клиенти, партньори и общността си“.